Održana konferencija “Novi mediji – nove prilike”

Novim medijima i novim kulturnim praksama bila je posvećena konferencija „Novi mediji – nove prilike“ koja je održana jučer u rovinjskom MMC-u. Cjelodnevna konferencija organizirana je u sklopu trogodišnjeg projekta MP3 – otvorene platforme za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri kojeg provode pulske udruge Metamedij i Sonitus, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana.

mp31

Konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva kulture, Anastazija Magaš Mesić i Mladen Špehar koji su govorili o mogućnostima financiranja kulturnih projekata sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te kroz program Kreativna Europa. O mogućnostima financiranja kroz EU fondove i projekte Zaklade Kultura nova govorila je njezina upraviteljica Dea Vidović. Izlaganje je bilo fokusirano na četiri projekta Zaklade koji se planiraju provoditi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, a koji će biti financirani kroz Europski socijalni fond.

mp32

Tri su projekta iz područja obrazovanja u kulturi, jedan uključuje neformalne obrazovne programe organizacija civilnog društva za javnost, a drugi je vezan za podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u kulturnom menadžmentu. Kroz treći projekt u partnerstvu s civilnim društvom razvijati će se interdisciplinarni obrazovni program suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi.

Konferencija je nastavljena izlaganjima posvećenima značaju javno-civilnog partnerstva u razvoju nove infrastrukture u kulturi. Miha Turšič je prisutnima opisao rad i misiju Zavoda KSEVT iz slovenskog Vitanja koji na zanimljiv način spaja znanost i umjetnost te propituje čovjekovu i umjetnikovu poziciju u svemiru. U kratkom, ali inspirativnom govoru, Dragan Živadinov (također iz KSEVT-a) objasnio je što to znači biti umjetnik anarhist i na koji se način takva ličnost suočava s diktatima politike. Nakon KSEVT-a, Boris Debackere predstavio je rad nizozemskog instituta V2 – svjetski priznatog centra za nove umjetničke prakse u kojem se na inovativne načine premošćuju problemi suvremenih umjetnika pogotovo kada je manjak financija u pitanju. Debeckere se zalaže za ljudski kapital i stvaranje društvenih mreža te upozorava da nove tehnologije neće riješiti probleme koje su stvorile one stare.

mp33

Irena Burba je opisala nastanak i sadašnji rad Društvenog centra Rojc – od njegovih «skvoterskih» početaka do danas kada u njemu djeluje više od sto različitih udruga civilnog društva. Ukazala je i na probleme s kojima se Rojc svakodnevno suočava, a njihovo riješavanje vidi u zajedničkom radu svih udruga.

U nastavku su predstavljeni rezultati istraživanja MP3 platforme kojima su se putem fokus grupa analizirale potrebe aktera izvaninstitucionalne kulture te su ispitani kapaciteti i zainteresiranost manjih gradova i općina za izgradnju centra za nove medije. Marino Jurcan, koordinator MP3 platforme, pojasnio je da su za suradnju najveću zainteresiranost pokazali Buzet, Pazin i Općina Raša.

Prvi dio konferencije zaključio je profesor Ivica Mitrović iz splitske Umjetničke akademije s izlaganjem o dizajnu i novim medijima u Hrvatskoj te o značaju obrazovanja u tom polju. Zanimljiv je bio i njegov opis spekulativne dizajnerske prakse pogotovo u domeni propitivanja budućih distopija.

mp34

U popodnevnom programu su se kroz grupni rad kreirale smjernice za daljnji razvoj centra za nove medije. Program konferencije koji je započeo otvorenjem izložbe Martina Romea „Improvisation – first act“ 11. lipnja u rovinjskoj galeriji Sv. Tome, završio je u predvečernjim satima uz 3D mapping i VJ-ing.

Test S. ČERLENICA i B. VINCEK

Foto Toni FLEGO

Leave a Reply


2 + 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum