Pridjevi – kantautorski eksperimentalni lo-fi

Pridjevi su prema definiciji „vrsta riječi koja se pridjeva imenicama, odnosno opisuje imenice. Oni su u mnogim jezicima riječi koje mijenjaju imenice, obično ih opisujući ili specificirajući, ali nisu univerzalna vrsta riječi, jer nemaju svi jezici pridjeve“. Na glazbenoj sceni uz ime Pridjevi veže se bend koji je nastao kao suradnja labinjana Dina Santaleze i dvije zagrebačke kantautorice Nine Romić i Ivane Picek. Glazbeni kritičari njihov zvuk opisuju kao „eksperimentalni lo-fi i ulazak u nešto što bi se moglo okarakterizirati i kao psihodelija.“ Jedan su od najtraženijh bendova na zagrebačkoj klupskoj sceni, a nedavno su dupkom ispunili klub Močvara. Nina i Ivana dolaze s nove hrvatske kantautorske scene dok je Dino boljim poznavateljima glazbenih prilika poznat po autorskom projektu East-Ra. Pridjevi su prije više od godinu dana objavili istoimeni debi album za izdavačku kuću Osa Media. Sve ovo dobar je razlog za razgovor s Dinom Santalazeom.

pridjevi photo

Kako se Labinjan udružio s dvije zagrebačke kantautorice, dakle kako je došlo do suradnje s Ninom i Ivanom?

Počelo je dopisivanjem preko interneta, zaključili smo da bi mogli napraviti nešto skupa i iz toga se izrodio album.

Zašto ime Pridjevi?

Bilo mi je super raditi stvari za dva ženska glasa, pa je ime ispalo kao pri djevi (smijeh). A pridjevi i kao nekakva asocijacija na školske klupe i povratak jednostavnijim i nevinijim vremenima u životu.

Kako bi opisao zvuk pridjeva?

Sanjivo sve i svašta (smijeh). Mislim da se album jednako sviđa ljudima koji vole pop pjesmuljke i ekipi koja brije na free jazz.

Koji su tvoji glazbeni uzori?

Ah evo ovog pitanja koje je u svakom intervjuu i nikad na njega ne odgovorim.

Nedavno ste napunili Močvaru. U čemu je tajna velikog interesa publike?

Album se svidio ljudima, a koncert je održan skoro godinu dana nakon što smo ga stavili na net pa je ekipa valjda jedva dočekala nastup. U početku nismo planirali izvoditi ove stvari uživo, ali ljudi su počeli stalno pitati kad će koncert pa smo se pokrenuli da im to priuštimo.

Uživo nastupate s još trojicom glazbenika. Da li je to postava samo za svirke ili su oni stalni članovi benda?

Pridružili su nam se Levi i Erol (članovi ABOP-a i Kriesa) i Andrija (Bamwise). Dečki su se savršeno uklopili i mislim da bez njih Pridjevi nikad ne bi nastupali. Nastup uživo je dosta žešći i slobodniji od albuma.

Kad izlazi album i za koga?

Potpisali za poprilično popularnu američku izdavačku kuću Trouble in Mind Records i album je izašao početkom svibnja na CD-u i vinilu.

Što se događa s tvojim projektom East-Ra?

To za sad odmara. Tu i tamo znam svirati solo neke pjesme…

Koji su tvoji planovi i planovi benda? Kad ćemo vas vidjeti uživo u Istri?

Plan je napraviti još albuma i nastupati što više. U Istri nas možete vidjeti ove subote, 20. lipnja na Indirekt festivalu u Umagu, a tko ne stigne u Umag može nas uhvatiti dan prije u Palachu u Rijeci.

Razgovarao Branimir SLIJEPČEVIĆ

Leave a Reply


7 + 7 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum