Punoljetno izdanje Organuma Histriae

Međunarodni orguljaški festival Organum Histriae ove se godine održava po 18. put, a trajat će od 20. do 25. Lipnja. U sklopu festivala bit će održano pet koncerata diljem Istre, na kojima će nastupati domaći i inozemni glazbenici. Već tradicionalno festival otvara svoja vrata u umaškoj Župnoj crkvi u 21 sat gdje će nastupati istarska flautistica Samanta Stell i talijanski orguljaš Nicolò Sari. Suradnju ovih umjetnika realizirala je produkcija Organum Histriae i to na razini koprodukcije s Međunarodnim orguljaškim festivalom Gatano Callido iz Venecije. Isti umjetnici nastupit će s istim programom u prosincu ove godine u Veneciji. Program pod nazivom „Organ in the Wind“ ovi glazbenici koji su diplomirali na venecijanskom Konzervatoriju Benedetto Marcello, ispunit će dvama virtuoznim koncertima za flautu i orgulje iz pera L. Vincija i A. Vivaldija te orguljskim djelima G. Sammartinija i N. Morettija.

PULA 04.05.2012. INX BRUNO KRAJCAR RETROSPEKTIVA 30 GODINA Snimio Manuel ANGELINI

Dan kasnije, u nedjelju 21. lipnja Festival se seli u Sv. Lovreč gdje će orguljaš Nicolò Sari održati recital na izuzetno vrijednim orguljama koje je izradio majstor Petar Nakić 1735. godine. Na koncertu pod nazivom „Organ Spirit“ Sari će izvesti djela H. Scheidemanna, J. P. Sweelincka, B. Pasquinija, J. S. Bacha, G. Gabrielija i drugih. Koncert će se održati u Župnoj crkvi s početkom u 21 sat.

Nicolò Sari (600x400)

Župna crkva u Bujama zbog izuzetno zanimljivog primjerka orgulja ali i ljepote prostora i akustike, već je godinama mjesto na koje se Organum Histriae rado vraća. U ponedjeljak 22. lipnja s početkom u 21 sat koncert će održati hrvatska gitaristica Melita Ivković i talijanski orguljaš Daniele Ferretti. Suradnja ovih umjetnika također je nastala kroz koprodukciju festivala Organum Histriae s talijanskim festivalom Sonata e Organi koji se odvija u više gradova talijanske regije Piemonte. Tako će se i ovaj koncert ponoviti na tom festivalu 14. kolovoza ove godine u gradu Nebbiuno. Na programu koncerta pod nazivom „Strings and Pipes“ naći će se djela A. Mudarrare, J. S. Bacha i A. Vivaldija. Festival će biti nastavljen u srijedu 24. lipnja u Grožnjanu kada će u Župnoj crkvu u 21 sat orguljski recital održati Daniele Ferretti. Radi se o višestruko nagrađivanom orguljašu, skladatelju, dirigentu i pijanistu. Na njegovom koncertu moći će se poslušati djela G. Frescobaldija, G.B. Martinija, G. Morandija, A. Scarlattija, D. Zipolija i drugih.

Završnica 18. Organum Histriae održat će se u četvrtak 25. lipnja u pulskoj Katedrali s početkom u 21 sat. Kao i prošle godine posljednji koncert Festivala nosi naziv „Organ for All“ i bit će humanitarnog karaktera, a svi prihodi od prodaje karata bit će namijenjeni Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije i Udruzi djece i mladih oštećena sluha Istre. Uz pomoć Volonterskog centra Istre te će udruge sudjelovati u izvedbi koncertnog programa kao zbor znakovnog jezika. Uz njih će nastupiti Komorni zbor Rubino iz Rovinja pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl, a orgulje će svirati orguljaš požeške Katedrale, Alen Kopunović Legetin.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum