3. DAN PUF-a – SIROČAD I TAMNIČARKE

Trećeg dana 21. PUF-a, međunarodnog kazališnog festivala, gledatelji su imali priliku pogledati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula još jednu predstavu poljskog Teatra KTO, «Chorus of Orphans» (Zbor siročadi), baziranu na romanu «Les bleuets» Francuza Guya Croussyja. Jedan dan u životu djece i mladih smještenih u sirotištu ispričan je bez dijaloga i uopće ikakvog teksta, dakle samo pokretom, a dužina predstave određena je trajanjem „Treće simfonije op. 36“ Henryka Mikoaja Góreckog poznate kao Simfonija tužnih pjesama.

P1100010 (600x450)

Zatvorena unutar četiri zida, kvadratne konstrukcije s čije dvije suprotne strane publika prati zbivanja, siročad je prepuštena surovoj disciplini dviju čuvarica koje uživaju u vlastitoj moći i neograničenoj mogućnosti iskaljavanja na slabijima i podređenima. Njihova okrutnost i sadizam zarazni su, odnosno od štićenika one traže preslikavanje tog nehumanog modela međuljudskog ophođenja.

P1100017 (600x450)

Dan u životu siročadi sastavljen je od pospremanja i čišćenja prostora, rada u praonici rublja, zajedničkih objeda, odmora i igre, točnije dokazivanja pred čuvaricama, u kojem je sve dozvoljeno pa čak i fizička agresija na bližnjega svoga. Osim u toj igri, najsadističniji trenuci su oni za vrijeme objeda kada prazni stomaci traže još, a egzotične delicije, poput naranči, stavljene su im nadomak ruku. Međutim, one ipak ostaju dovoljno daleko da do njih ne mogu doći. Upečatljiva je i scena u kojoj čuvarica daje igračku-vrtuljak jednom štićeniku, naravno budeći zavist ostalih, i koju mu nedugo potom oduzima ostavljajući ga izoliranog i neutješivog.

P1100039 (600x450)

Kako ne postoji nimalo ljudske topline u odnosu čuvarice-štićenici tako se i među mladima malo po malo gubi ikakav osjećaj za drugoga. Psihička i fizička agresija postižu cilj, a to je ispiranje mozgova, ubijanje čovječnosti i svih vrijednosti te pretvaranje ljudi u brutalne životinje spremne raditi štogod im se naloži. Istovremeno, to su i osamljene jedinke koje vape za slobodom i ljubavi, ali koje više nisu u mogućnosti preispitati svijet oko sebe i, posljedično, utjecati na njega zato što nisu u stanju solidarizirati s drugim. Od života su naučili da je poželjno gaziti po slabijima i drukčijima, dokazivati se kao i uništavati one koji se ističu, a prvenstveno slijediti naredbe bez pitanja i prigovora.

P1100042 (600x450)

Dok je predstava «Peregrinus» koju je KTO izveo prethodne večeri na Forumu doslovna preslika života suvremenog korporacijskog roba, «Chorus of Orphans», čija je radnja originalno smještena u francuskom sirotištu u poslijeranom dobu, može biti protumačena kao metaforički prikaz iste problematike.

P1100064 (600x450)

Jerzy Zon i ovoga puta potpisuje režiju, scenarij i odabir glazbe, dok je asistentica režije Monika Kozłowska. Scenografiju i kostime radila je Joanna Jasko-Sroka, scenski pokret Eryk Makohon, a koreografiju Grzegorz Bauer. Izvođači su Karolina Bondaronek, Anna Kamykowska, Paulina Lasyk, Martyna Malcharek, Grazyna Srebrny-Rosa, Justyna Wojcik, Marta Zon, Słaven Bendykowski, Bartek Cieniawa, Paweł Monsiel i Michał Orzylowski.

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum