4. DAN PUF-A – PROBUDITE SE!

Gledatelji koji traže pasivno zadovoljenje čula jedan po jedan ili grupno napuštali su sinoć Malu scenu Istakog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula na kojoj je 4. večer 21. međunarodnog kazališnog festivala PUF otvorio moćni i neposlušni sinestezijski spektakl dekonstrukcije «Kabaret Tamne Zvijezde» zagrebačkog Teatra &TD. Upravo se s podilaženjem očekivanja ova nehijerarhijski strukturirana grupa obračunava kroz ovu mješavinu post-industrial punk koncerta i kazališne predstave, treša i dadaizma, apsurda i klišea, realnosti i groteske, satire i iskrenog propitivanja. Kao što sam kraj showa kaže, od publike se zahtjeva buđenje ali i konkretne promjene, počevši od nas samih, koje će učiniti nepotrebnim pojmove kao što su dobrota, sloboda, ili ljubav.

P1100102 (600x450)

Na tapetu su se našle aktualne problematike – politika, zakoni, demokracija, terorizam, fašizam, uhođenje (prisluškivanje), ali i pitanje osobne odgovornosti, gluposti, nekoć i danas klišea, pa sve do jeftine zabave i poetike za mase. Korektnost pri tom nije dobrodošla, kao niti uzimanje stvari zdravo za gotovo. Čega se to točno moramo pridržavati i što to moramo bezrezervno prihvaćati i, prije svega, zašto?

P1100097 (450x600)

Izvođači kreću od onoga što ih se direktno tiče u danom momentu – kazališne izvedbe. Podrazumijeva se da scenarij postoji. Njega navodno ima iako ga glumci poneseni situacijom i pitanjima koja ona postavlja ne poštuju. Podrazumijeva se da oni igraju uloge, ali granica između tih uloga i njih samih uglavnom se doima nepostojećom.

P1100124 (600x450)

Pretpostavlja se da će predstava biti satkana tako da zadrži publiku, međutim «Kabaret Tamne zvijezde» izaziva prisutne (distorziranim zvukom, rječima i djelima), a čak i oni koji odlaze neće biti pritom zanemareni. «Bit će i svirke i čage», obećavaju im glumci. I doista, dijalogiziranim scenama s političkim i socijalnim konotacijama, neke od kojih su popraćene videom, slijede sve preostale sastavnice populistički-politiziranog kabareta – glazba uživo (perkusije, udaraljke, opruga), pjesma, ples, skečevi, kič, specijalni efekti… A iz svega toga ponosno proviruju Brecht i Fassbinder.

P1100126 (600x450)

 Izvanredan autorski tim «Kabareta Tamne Zvijezde», dosad najpoželjnijeg kandidata za jednu od nagrada «Kazališnog neba» PUF-a, jesu Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš, Mia Biondić, Dean Krivačić, Sven Jakir, Marko Jastrevski, Dina Cvek, Henning Frimann, Miro Manojlović i Vedran Hleb.

P1100148 (600x450)

U nastavku večeri, na Forumu, njemačka družina Grotest Maru izvela je «Timebank» (Banka vremena), predstavu koja tematizira robotiziranu birokraciju, monetarne odnose i religiju papirologije. Nakon predugog i poprilično monotonog uvoda ispred jedne od zgrada, u kojemu je najzanimljiviji moment prilaženja glumaca pojedinim gledateljima od kojih se traži da zure u hladne oči bezlične mašine, osobe robovi-osobe roba u sivim odjelima zaposjedaju fasadu na kojoj nastavljaju provoditi svoje vrijeme u službi brojka.

P1100172 (600x450)

Dojmljiva koreografija i akrobacije osvojile su gledatelje kojima nije samo dočaran problem, kao u «Peregrinusu» Teatra KTO izvedenom drugog dana PUF-a, već je ponuđena i katarza. U «Timebanku» djelotvornost činovnika par excellance nije beskrajna. Samo je pitanje vremena kada će oni izgoriti i prepustiti se destruktivnom bijesu protiv nevidljivog manipulatora. To se dešava u trenutku kada im stopala ponovo dodiruju zemlju. Osvještenje je neizbježno. Konci koji njima upravljaju moraju biti presječeni, jer ako se čovjek ne uspijeva probuditi i istrgnuti iz ralja Banke vremena to će učiniti životinja u čovjeku.

P1100189 (600x450)

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

 

 

 

 

Leave a Reply


7 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum