Otvorena izložba „Istra, lav i orao“

Izložba „Istra, lav i orao“, najveći ovogodišnji izložbeni projekt Arheološkog muzeja Istre otvorena je u četvrtak u prepunom izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca, a otvorili su ju prigodnim pozdravnim riječima pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. On je istaknuo da su izložbe u Svetim srcima uvijek iznenađujuće posebno zbog hrabrosti i inovativnosti kustosa i dizajnera koji osmišljavaju postav. Na samom otvaranju publika je mogla poslušati glazbeni uvod Samante Stell i Nataše Dragun, a članovi porečke Giostre prezentirali su plesove iz perioda kojim se izložba bavi.

P1090845 (600x450)

Kustosice Tatjana Bradara i Ondina Krnjak su uz ravnatelja AMI-a Darka Komša predstavile izložbu koja po prvi put prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. Radi se o poznatom razdoblju u kojem je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. Bila su to vremena velikih promjena, tehnoloških, znanstvenih i umjetničkih dostignuća, no tada je Istra prolazila kroz teške trenutke – politička podvojenost, epidemije kuge, ratna pustošenja, elementarne nepogode, velika depopulacija…

P1090833 (600x450)

Pomalo neujednačen postav dizajnera Noela Mirkovića predstavlja nam između ostalog i oznake na mletačko-austrijskim državnim „kunfinima“ te heraldička obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika. Publika u sklopu izložbe može pogledati primjere zidnih slika s raznim prikazima biblijskog sadržaja koje su slikane u tom periodu u istarskim crkvama, a u Sveti srcima očekuje ih i rekonstrukcija doma plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Među eksponatima su i odjeća i nakit iz tog vremena, a prikazane su i igre te ostali oblici zabave i dokolice.

P1090850 (600x450)

Izložba „Istra, lav i orao“ ostaje otvorena do 15. studenog, a u ljetnim mjesecima bit će otvorena svakim danom od 9 do 23 sata.

Tekst i foto Boris VINCEK

Leave a Reply


3 + = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum