SVJETSKA PREMIJERA FILMA “PORED MENE” U ARENI

Film “Pored mene” redatelja Stevana Filipovića, jučer je imao svjetsku premijeru na 62. Pulskom filmskom festivalu, u Areni. To je  prvi put da u Hrvatskoj jedan strani igrani film ima svjetsku premijeru. Riječ je o filmu koji na 62. Pulskom filmskom festivala konkurira u Međunarodnom programu. Po crvenom tepihu prije svjetske premijere filma, prošetala se gotovo cijela glumačka ekipa filma Pored mene, a redatelj Stevan Filipović nadahnuto se obratio publici u Areni prije projekcije filma riječima: „Posebna mi je čast da mi se film premijerno prikazuje na najljepšoj pozornici na svijetu! Ovo mjesto, Arena, Pula, Festival osjećam svojim i dijelom svojeg nasljeđa!“

Screen Shot 2015-07-21 at 13.56.24

Publika u Areni uistinu je disala s filmom te je odlično reagirala na sve scene iz filma, pa čak i one na koje bi očekivali da ih promatra s malom zadrškom. Mnogobrojna filmska ekipa izlaskom na pozornicu nakon završetka filma nagrađena je gromoglasnim pljeskom, a uspješnu premijeru nastavili su slaviti na koncertu Sare Renar.

Filmom Patnje mladog Ede, redatelja Duccia Chiarinija, i sloganom “Popni se na Dizalicu!” otvorena je DIZALICA. Riječ je o filmskom programu za mlade koji već drugu godinu za redom prikazuje filmove namijenjene mladima i onima koji se tako osjećaju. Dizalica je smještena  u dvorištu Galerije Sveta srca, a filmski program počinje svakim danom u 22 sata.

U sklopu programa Pula PROffesional, jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan Okrugli stol pod nazivom „Spasimo našu prošlost!“, a o prijekoj potrebi za restauracijom i digitalizacijom preko 400 igranih filmova snimljenih u Hrvatskoj. Prema podacima, od oko 400 igranih filmova snimljenih u Hrvatskoj, obnovljene su filmske kopije za njih stotinjak, i to na materijalima čiji je rok trajanja relativno kratak.

Također, s početkom u 18 sati, u Kinu Valli, otvorena je izložba radova učenika Odjela grafičkog dizajna Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Izložbi je prisustvovala ravnateljica Gordana Restović te članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić. Izložbu je otvorio ravnatelj Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Davor Kliman. Pod naslovom „Ideja, poruka, koncept“, izložba prikazuje radove učenika na temu kulturnih, glazbenih i sličnih manifestacija koje se održavaju u gradu Puli. Izložba se može razgledati u Kinu Valli.

Izvor

Leave a Reply


+ 7 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum