Novi nalazi u Arheološkom muzeju Istre

Nova arheološka istraživanja u zgradi Arheološkog muzeja Istre u Puli, na južnoj strani suterena počela su u kolovozu prošle godine, a obuhvatila su hodnik i tri prostorije od ukupno 232 četvorna metra u području južnog krila zgrade. Istraženi su slojevi u visini četiri metra, te je prema prijedlogu nadzornog inženjera lani u listopadu istraživanje prekinuto zbog mogućeg narušavanja statičke stabilnosti zgrade. Pored brojnih nalaza iz perioda antike, pronađen je sloj s pravilno poredanim amforama koje su služile za drenažu. Također su pronađeni i ulomci kamene plastike koji se najvjerojatnije mogu dovesti u vezu s Malim rimskim kazalištem.

ami2

Nakon toga, pristupilo se učvršćivanju nosivih zidova zgrade te je u lipnju ove godine započela sljedeća etapa arheoloških istraživanja. Trenutno se istražuju prapovijesni slojevi koji se datiraju u razdoblje Histra. Pored suhozidnih struktura i podnica od nabijene gline, pronađeni su i ostaci peći i ognjišta koji ukazuju na postojanje objekata.

ami4

Pronađeni su mnogobrojni ulomci prapovijesne keramike, nekoliko brončanih prstena, ulomci fibula, ulomci importirane gnathia keramike sa crnim i crvenim premazom (koja se datira u razdoblje od 4. do 2. st. pr. Kr.) te velika količina životinjskih kostiju i školjaka. Također su zabilježene dvije cijele posude koje su bile unutar kružnih suhozidnih struktura, od kojih je jedna amfora grčko-italskog tipa te se datira u period od 4. do 2. st. pr. Kr. Istraživanja su dalje u tijeku, a iz muzeja javljaju da se nadaju novim otkrićima koja će im pomoći u boljem poznavanju Histra i njihove kulture.

ami3

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum