Prvi dan festivala Media Mediterranea 17

Festival Media Mediterranea 17 naziva “Ne/vidljiva Pula” udruge Metamedij koji traje od 20. do 22. kolovoza otvoren je sinoć u pulskoj galeriji Makina nastupom slovenske skupine Izland i Jesusonecstasy. Iznimno zanimljiva audio vizualna instalacija fokus ima na stvaranju apstraktnih vizualnih stvarnosti i proizvodnji elektroničku glazbu u realnom vremenu.

Za vizualni dio pobrinuo se Izland koji na domišljat način koristi analogne materijale, tekućine i boje koje snima, kombinira i prikazuje na platnu dok minimalistička elektronska glazba Jesusonecstasyja upotpunjuje doživljaj gotovo znanstveno fantastične projekcije.

_MG_1573

Veći dio festivalskog programa održava se na pulskim usponima (Pavla Đakona i Konzula Istranina), a središnji dio čini interaktivna instalacija francuskog umjetnika Matthieua Tercieuxa simboličnog naziva “Vi ste ovdje… negdje drugdje”. Projekcije na zidu i podu reagirale su na pokrete u realnom vremenu, a ta se instalacija ponajviše svidjela djeci. To ne čudi jer je i sam sadržaj projiciranih animacija rezultat kreativnih radionica za djecu koje je Tercieux održao prethodnih dana. Njegova je i interaktivna instalacija naziva “Lum.e”, također video projekcija koja reagira na pokrete publike.

_MG_1673

Na samom početku tunela Zerostrasse publika je mogla eksperimentirati s instalacijom “Grad Priča” Pamele Moscarda, Leana Radolovića i Things.is. Dodirujući vodu u poredanim zdjelicama pokreću se audio snimke koje govore o manje poznatim pričama o gradu. Na usponima su bile postavljene i razglednice – rezultat foto natječaja “Ne/vidljiva Pula” – koje su posjetitelji mogli preuzeti besplatno.

_MG_1660

Sve instalacije na usponima bit će moguće razgledati sve dane festivala, a od večeras pridružit će im se i instalacije “12 sati kasnije” Davorina Marca te prezentacija multidisciplinarne radionice “Ne/vidljiva Istra” koja je održana u travnju u Poreču i Puli, a čiji je glavni cilj bio stvaranje koncepta za razvoj mobilne ili web aplikacije koja bi predstavljala grad, javni prostor na osobniji i angažiraniji način.

_MG_1628

Za glazbeno vizualni ugođaj sinoć se pobrinuo Team Hazzard (Arboretum) i VJ Zeko, a sljedećih dana nastupat će PulaP Reggae Station te DJ Marino. Zadnjeg dana festivala, dakle 22 kolovoza u 22 sata u muzejskom galerijskom prostoru Sveta srca publika će moći pogledati i poslušati projekt Alena i Nenada Sinkauza, Ivana Marušića Klifa i Miroslava Piškulica naziva 234th day of the year.

Tekst i video Boris VINCEK

Foto Ivor BOROVEČKI

Leave a Reply


1 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum