Alisino sazrijevanje u zemlji čudesa

Odrastanje, identitet, altruizam i strpljenje neke su od tema „Alise u zemlji čudesa“, nove predstave pulskog Teatra Naranča premijerno odigrane u subotu navečer u bivšem Pionirskom domu. U adaptaciji i režiji Marijane Matoković uznemirujući i poprilično mračni klasik Lewisa Carrolla postaje ležerna priča za djecu o živahnoj, nemirnoj i razigranoj djevojčici koja se ne trudi naći zajednički jezik s ozbiljnijom sestrom te ni vidjeti ju kao osobu. Alisina „sljepoća“ pretvara sestru u neprijateljicu s kojom se nateže, svađa, nadmudruje…

P1100942 (600x450)

Nakon jedne od prepirki obuzima ju san iz kojeg ju budi užurbani i uznemireni Bijeli Zec. Slijedeći vječitog kasnioca uvlači se za njim u rupu u navučenim zastorima i počne padati. Kulise se dižu tijekom njezinog sunovraćanja u bezdan ispunjen lebdećim predmetima. Zahvaljujući vrlo dobrom svijetlu Antona Modrušana ovo je prvo u nizu dojmljivih scenskih rješenja među kojima je i naredno Alisino smanjivanje prikazano uzastopnim povećanjem vrata kojima je Bijeli Zec prošao, a kuda i ona želi proći kako bi mu vratila izgubljene rukavice.

P1100967 (450x600)

Ovdje susrećemo prve pitoreskne i duhovite likove, Blizance, čija je igra prava poslastica. Potom se upoznajemo s Lažljivom kornjačom uz čiju pjesmu i ritam Charlestona kreće i prva plesna točka. Tu su još i Gusjenica, Mačka Koja Se Ceri, Jaje sa svojim ljestvama i Ludi Klobučar s Ožujskim zecom. Svaki susret mijenja Alisu. Ona se počinje preispitivati i u konačnici sazrijeva. Na taj se način uspijeva spasiti iz pogubne situacije. I ne samo to. U ovoj verziji Alisa uspijeva urazumiti tiranski raspoloženu Crvenu Kraljicu i pomiriti ju sa sestrom, Bijelom Kraljicom. Isto će i ona uraditi kada se vrati kući i ponovo ugleda svoju sestru.

P1110018 (600x450)

Završetak priče, s naglašenim edukativnim momentom, malo razočarava zbog pretjerane sladunjavosti i jednostavnosti rješenja. Osim toga, manje uspješan je i Alisin književni jezik koji «strši» i bode svojom neprirodnošću, odnosno usiljenošću. Sveukupno, predstava je zanimljiva i duhovita, s lijepo dorađenim scenskim pokretom (Maja Đurinović i Katja Rabar) i koreografijama (Katja Rabar). Asistent režije je Majkl Mikolić, scenografiju potpisuju Lena Modrušan i Matija Blašković, glazbu Ozren K. Glaser, kostimografiju Neven Mihić i Marina Štembergar, a tekstove songova Luka Juričić. U predstavi Igraju Katarina Baban, Franjo Tončinić, Luka Juričić, Majkl Mikolić, Katja Rabar, Šime Rabar, Ivona Bulešić, Ivan Roce, Mia Mandinić, Martina Božić, Dominik Dolenc i Ana Licul.

P1110006 (600x450)

«Alisu u zemlji čudesa» moguće je pogledati i narednog vikenda, 19. i 20. rujna, s početkom u 18, odnosno 11 sati.

P1100987 (600x450)

 Tekst i foto: Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum