Lijepi naš izigrani i gladni narode

Demografija, patriotizam, katolicizam, kaste i realnost teme su kojima su se Šani & Pino, odnosno Šandor Slacki i Josip Pino Ivančić, pozabavili u “HR baby bOOOmu”, performansu održanom u subotu u dvorištu pulskog Cyber caffea. Slušno, prisutni su nakon neuštimanog dueta Hrvatske himne u izvedbi legendarnog dvojca pratili čitanje Ivana Kraljevića koje počinje osvrtom «Opstanak i budućnost Hrvata?!» don Anta Bakovića, urednika lista «Narod». U njemu «duhovni vođa» obrađuje ljude – muškarce i žene – ne kao duhovna bića nego kao zečeve koji bi trebali namnožiti Hrvatsku i ostale veliko-hrvatske dijelove koji joj povijesno pripadaju. Nebulozni Cro-apokaliptični zaključci (kao što je onaj o parovima s dvoje djece kao najvećem zlu ove države ili neodgovornim seljacima koji se ne žele razmnožavati) gurua populacijskog pokreta te osnivača nekoliko pronatalitetnih udruga temelj su na kojemu se gradi paralelena priča o virtualnoj i surovoj realnosti – onoj realnosti koja se narodu prodaje i ona u kojoj on mukotrpno pokušava preživjeti.

P1100853 (600x450)

Kraljević je nastavio s jednim zdravorazumskim reagiranjem na Bakovićev tekst te osvrtom «Evo kako su se obogatile najimućnije hrvatske obitelji» iliti «O rečenici ‘Hrvatskom treba vladati 200 bogatih obitelji’ ni danas nema suglasja a neki tvrde da ju Tuđman nikada nije niti rekao» Večernjeg lista. Razdor između «vizija» i stvarnosti predočili su igrom u četiri čina Šandor i Pino, prvi u ulozi bogo-domoljubne hrvatske žene, a drugi bogo-domoljubnog hrvatskog muškarca. Zavođenje, razmnožavanje, gladovanje i emigracija uzročno su posljedični u situaciji u kojoj, suprotno od onoga što Baković piše, novac igra itekako važnu ulogu u prehranjivanju potomaka. Tako idila hrvatskog para – ponosa nacije i crkve – neće dugo trajati. Sezona parenja na svakom uglu čarobna je, a isto tako i trenuci dolaska Lijepih naših na svijet – jednog, dvoje, troje, četvoro!

P1100873 (600x450)

Ali idealna domoljubno-rimokatolička porodica, koju nije moguće pitati kako je zaradila prvi milijun jer su joj takve brojke čista apstrakcija, mora osigurati krov nad glavom i hranu i ostale životne potrepštine. Kada plaća nije dovoljna hobi postaje sakupljanje boca, ali niti njima nije moguće pokriti troškove bivstvovanja. Hrvatska obitelj ima problem. U bogomdanoj crk(v)otini ne uspjeva opstati te je primorana otići u emigraciju koja će ju prvo fizički razdvojiti, a potom…

P1100855 (600x450)

Performans «HR baby booom» nastao je u produkciji Festivala Sedam dana stvaranja te je uspješno porođen u Pazinu na ovogodišnjem izdanju manifestacije.

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum