Predstavljanje Hrvatske na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Nastup Hrvatske na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 14. do 18. listopada, organiziraju Ministarstvo kulture RH, udruga KURS iz Splita i književna agencija Sandorf iz Zagreba. Oko 20 hrvatskih nakladnika predstavit će svoju produkciju u paviljonu 5.0  (štand D -117).

Screen Shot 2015-09-21 at 10.49.00

Osim promocija i predstavljanja izdanja i autora na štandu Hrvatske, program predstavljanja obuhvaća i promociju knjige Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune autora Borisa Pavelića (u izdanju nakladničke kuće Adamić iz Rijeke) o povijesti novine Feral Tribune, a koja je u kratkom vremenu u Hrvatskoj doživjela velik uspjeh. Sve je veće zanimanje i međunarodne javnosti, jer je Feral upravo zbog svog „smijeha slobode“ bio poznat u cijeloj Europi.

Dnevna novina iz Frankfurta Frankfurter Rundschau, uz financijsku potporu fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina, uoči otvaranja ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu objavit će podlistak posvećen Feralu, a u kojem će na njemačkom jeziku biti objavljeni ulomci iz knjige Smijeh slobode s kronološkim pregledom povijesti Ferala te članci nekih od najuglednijih Feralovih novinara.

Pored promocije knjige na hrvatskom štandu, na štandu Frankfurter Rundschau vodit će se razgovor o slobodi i satiri u vremenima ratova i nacionalizama.

U frankfurtskom muzeju Senckenberg Museum će u četvrtak 15. 10. biti održana tribina na temu slobode satire i medija, a na istom mjestu u petak 16. 10. tribina na temu Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije? poslije koje će dvojac Lucić-Dežulović izvesti satirično-glazbeni performans Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju. Veliku pomoć organizatorima je oko prezentacije programskog dijela vezanog zaFeral pružio Darko Vidovć iz Frankfurta.

Na hrvatskom štandu održat će se i promocija romana Bura. Priča o vjetru austrijske autorice Ruth Cerha, a koja je organizirana u suradnji s izdavačem Frankfurter Verlagsanstalt

Kao i prošle godine, a zbog iznimno dobrog odjeka i kasnije ostvarenih suradnji, drugog dana sajma održat će se domjenak za međunarodne izdavače, agente, pisce, prevoditelje i druge goste

U subotu će se na hrvatskom štandu predstaviti časopis za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj Riječ – Das Wort.

Detaljan program po danima: 

Četvrtak, 15. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 12.00 – 13.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

promocija knjige: “Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune autora Borisa Pavelića

Sudjeluju: Osnivači i novinari Ferala Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić, autor knjige Smijeh slobode Boris Pavelić

Moderacija: Danijel Majić (Novinar, Frankfurter Rundschau)

Prijevod: Alida Bremer

 • Vrijeme: 17.00 – open end
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

________________________________

 • Happy Hour na hrvatskom štandu!

Domjenak za književne agente, nakladnike, pisce, prevoditelje i druge posjetitelje hrvatskog štanda

________________________________

 • Vrijeme: 20.00 – 22.00
 • Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum

Senckenberganlage 25

60325 Frankfurt am Main

Tribina: Smije li se to? O slobodi satire i medija 

Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić i novinarka berlinskog Tageszeitunga (taz) Doris Akrap

Moderacija: Wolfgang Klotz (Direktor Central and Eastern European Online Library)

Prijevod: Alida Bremer

Petak, 16. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 13.00 – 14.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

Promocija: Ruth Cerha čita iz svog romana Bora. Eine Geschichte vom Wind (Bura. Priča o vjetru) (Frankfurter Verlagsanstalt, 2015)

Moderacija: Alida Bremer

Čitatelji i kritika su oduševljeni novim romanom austrijske spisateljice koji se odigrava na jednom hrvatskom otoku na Sjevernom Jadranu. U romanu se vješto isprepliću priče o povijesti ovog otoka i o migracijama koje su nekadašnje stanovnike odvodile s otoka iz raznih razloga – osobnih, političkih ili ekonomskih, o novim nomadima-umjetnicima poput pripovjedačice, koja bježi iz Beča na otok u potrazi za samom sobom, ali i za ljubavlju, o buri i o mediteranskoj kuhinji.

________________________________

 • Vrijeme: 14.30 – 15.00
 • Mjesto: Štand dnevne novine Frankfurter Rundschau, Halle 3.1 Standnummer C48

Diskusija: Sloboda i satira u vremenima ratova i nacionalizama

Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić

Moderacija: Danijel Majić (novinar, Frankfurter Rundschau)

Prijevod: Alida Bremer

________________________________

 • Vrijeme: 20.00 – Open End
 • Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum

Senckenberganlage 25

60325 Frankfurt am Main

Jedanput do Europe i natrag: Večer s Feralovcima

1) Diskusija: Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?

Sudjeluju: Michael Thoss (Direktor fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina),Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić

Moderacija i prijevod: Alida Bremer

2) Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju

Satirično-glazbeni performans Borisa Dežulovića i Predraga Lucića

Prijevod: Alida Bremer

3) Party mit DJ Semjuel

Subota, 17. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 12.00 – 13.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

Riječ, Das Wort

Predstavljanje časopisa za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj 

Sudjeluju: Mirjana Erstić (književna znanstvenica), Luka Ilić (teolog), Ivica Košak (jedan od izdavača časopisa, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu), Ana Kramarić (glavna urednica časopisa Riječ)

Moderacija: Aleksandra Brnetić (novinarka)

Izvor

Slika

 

Leave a Reply


+ 4 = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum