Prvi Sajam filma u Rijeci

Sajam filma, prvo javno događanje u organizaciji lani osnovane Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), kojoj se kao organizatori Sajma pridružuju i Hrvatski audiovizualni centar te domaćin, Art-kino Croatia održava se u Rijeci od 16. do 18. rujna. Povod je Sajmu prva godišnja skupština Kino mreže koju je u studenom 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 hrvatska grada, kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te općenito utjecali na razvoj filmske kulture u Hrvatskoj. Tako je i namjera Sajma filma, koji će posjetiti brojni filmski profesionalci, kinoprikazivači, distributeri i producenti, utjecati na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina. Program koji ih očekuje sastoji se od okruglih stolova, tribina, radionica i susreta „jedan na jedan“.

Sajam-filma-FINAL-facebook-960x390

Dio će programa biti otvoren i za širu publiku, pa će u Art-kinu Croatia Riječani i njihovi gosti 16. rujna u 20.00 sati pretpremijerno gledati „Zvizdana“ redatelja Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i „europskog Oscara“, koji među sjajnim uspjesima već broji i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard, zatim Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatne Arene za režiju, glavnu žensku ulogu, žensku i mušku sporednu ulogu te kostimografiju, Oktavijana i nagradu CICAE na Sarajevo Film Festivalu. Pretpremijeri će nazočiti glumačka ekipa filma, te producentica Ankica Jurić Tilić koja, najavljujući dolazak u Rijeku, navodi kako je izuzetno sretna što je prva hrvatska premijera planirana upravo u riječkom Art-kinu Croatia. „Matanićevoj ekipi ovo neće biti prva premijera održana u tom kinu. U osobito lijepom sjećanju nam je ostala premijera kratkog filma ‘Mezanin’, možda baš zato što su van-festivalska prikazivanja kratkih filmova u kinima rijetkost pa nam je taj susret s publikom bio poseban. Prijedlog našeg distributera 2i filma da naša prva premijera bude baš u sklopu Sajma filma činio nam se kao pun pogodak i to je prva premijera koju smo dogovorili za naš film. Rad Art-kina Croatia pratimo i pozdravljamo, bili smo tu često u gostima, a i sam Sajam filma značajan je i važan događaj, pa nam je drago da će naš film biti njegov dio.“

Za javnost će dan kasnije, u 21.00 sat, premijerno biti prikazan i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, „Dheepan“ redatelja Jacquesa Audiarda, snažan, društveno angažiran film aktualne tematike. Čak dva filma publiku očekuju u petak 18. rujna: bit će to „Cure“ francuske redateljice Céline Sciamma (18.15h), i „Cherbourški kišobrani“ (20.15h), film kojim se Art-kino Croatia ujedno pridružuje programu “Rendez-vousu au cinéma”, rujanskom „slavlju francuskog filma“ organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Publika će moći prisustvovati i prvom „industry“ događanju u sklopu Sajma, okruglom stolu Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri na kojem će se, u srijedu 16. rujna s početkom u 11.30 sati, predstavnici HAVC-a, Kino mreže, distributera te javnih institucija osvrnuti na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.

Za goste Sajma, prvog će dana biti predstavljene distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Drugog dana Sajma planirane su radionice o mogućnostima za sufinanciranje filmskih programa, o metodama razvoja publike, te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održat će se i Skupština Kino mreže.

Izvor

Leave a Reply


9 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum