“Tu tamo” i “Život s Hermanom H. Rottom” na festivalu animiranog filma u Ottawi

39. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u glavnom gradu Kanade održava se od 16. do 20. rujna, a u festivalskoj međunarodnoj panorami prikazat će se dva hrvatska filma. Svoju svjetsku premijeru imat će eksperimentalni kratkometražni film ‘Tu tamo’ Alexandera Stewarta u produkciji Bonobostudija i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Život s Hermanom H. Rottom’ autorice Chintis Lundgren.

Life_with_Herman_H_Rott-00331

‘Tu tamo’ film je Alexandera Stewarta nastao u Bonobostudiju producentice Vanje Andrijević krajem lipnja ove godine. Film je Stewartov autorski projekt, a na filmu je sudjelovala i raznolika ekipa: između ostalog animaciju supotpisuju Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroza, a miks zvuka Gideon Kiers. Tu tamo počinje kao bilježnica putnika, sa skicama koje su nastale u ljeto 2014. na hrvatskoj obali i u Zagrebu, no detalji se brzo počnu rastvarati u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Film je redukcija do svoje biti – kondenzirani osjećaj jednog prostora i vremena.

Animirani film ‘Život s Hermanom H. Rottom’ nastao je u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a zvuk Henrik Malmgren. Život s Hermanom H. Rottom kratkometražni je film o štakoru koji živi sam u neurednom stanu. No jednoga dana jedna mala mačka iz visokog društva vidjet će pijanog Hermana kako se vraća iz kafića, pomisliti kako je šarmantan i useliti se u njegov stan. Film je već osvojio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a prikazan je i u natjecanjima u Annecyju i Animafestu Zagreb.

Međunarodna panorama u Ottawi nenatjecateljski je program festivala u kojem se ove godine prikazuje 13 filmova – od toga dva hrvatska – izabranih od čak 2. 000 prijavljenih. U programu se prikazuje izbor kratkometražnih nezavisnih filmova, TV reklama, serija, studentskih filmova i videospotova. Odabrani radovi odraz su trendova izvan Kanade, i uklapaju se u ciljeve programa: predstaviti suvremene tehnike i teme koje zanimaju filmaše iz Europe, SAD-a i ostalih zemalja svijeta.

Međunarodni festival animacije u Ottawi najveći je festival animacije u Sjevernoj Americi i jedan od najcjenjenijih festivala u svijetu. Po važnosti ga ubrajamo u ‘veliku četvorku’: uz Animafest Zagreb te festivale u Annecyju i Hiroshimi. Festival prikazuje kratkometražne i dugometražne animirane filmove u natjecanjima, panoramama i posebnim programima, a sudionici se mogu uključiti i u mnogobrojne radionice i diskusije koje se održavaju na pet festivalskih lokacija.

Izvor

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum