UN-ov Plan 2030 dostupan za preuzimanje

U sklopu proslava 70-te obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda, od 25. do 27. rujna u sjedištu organizacije u New Yorku sastat će se visoki državi dužnosnici zemalja članica kako bi usvojili dokument s novim globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030. godine, tzv. Plan 2030. Dokument potvrđuje sve prethodne UN konferencije koje su postavile temelje održivog razvoja, te kao ciljeve koji bi u cijelom svijetu trebali biti ostvareni u razdoblju do 2030.te navodi: dokidanje siromaštva i gladi, izgradnju mirnih, pravednih i inkluzivnih društava, zaštitu ljudskih prava, promidžbu spolne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojčica, te osiguranje trajne zaštite planeta i njegovih resursa. „Postavljamo vrlo ambicioznu i preobražavajuću viziju“, navodi se u dokumentu, „Zamišljamo svijet oslobođen siromaštva, gladi, bolesti i potrebitosti, u kojem sav život buja. Svijet bez straha i nasilja. Svijet potpune pismenosti. Svijet potpune dostupnosti kvalitetnog obrazovanja na svim razinama, zdravstvene skrbi i socijalne zaštite, u kojem je svima osigurano tjelesno, mentalno i društveno blagostanje. Svijet u kojem potvrđujemo našu predanost ljudskom pravu na sigurnu pitku vodu, sa sanitarnim uvjetima poboljšane higijene, u kojem je hrana dostatna, sigurna, pristupačna i zdrava. Svijet u kojem su ljudska naselja sigurna i održiva, s punim pristupom jeftinoj, pouzdanoj i održivoj energiji. Svijet punog poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, vladavine prava, jednakosti i ne-diskriminacije; poštivanja rasne, etničke i kulturne raznolikosti, te jednakih prilika koje dopuštaju puno ostvarenje ljudskih potencijala i doprinos zajedničkom blagostanju. Svijet koji ulaže u svoju djecu i u kojem svako dijete raste bez nasilja i izrabljivanja. Svijet u kojem su svaka žena i djevojčica potpuno spolno ravnopravne i uklonjene su sve pravne, društvene i ekonomske barijere njihovu osnaživanju. Pravedan, ravnopravan, tolerantan, otvoren i društveno inkluzivan svijet u kojem se skrbi i o potrebama najranjivijih.  Zamišljamo svijet u kojem svaka zemlja ima održiv ekonomski rast i svima osiguran dostojan posao. Svijet u kojem su obrasci potrošnje i proizvodnje, te uporaba svih prirodnih resursa – od tla, rijeka, jezera do mora i oceana – održivi. U kojem su razvoj i primjena tehnologije osjetljivo odnose prema klimi, poštuju bio-raznolikost i fleksibilni su. Svijet u kojem čovječanstvo živi u skladu s prirodom i u kojem su divlje životinje i drugi oblici života zaštićeni.“ Shvate li ga svjetski lideri ozbiljno, ovaj će dokument zahtijevati duboke promjene u politici i upravljanju, te ima potencijal za oblikovanje rasprava u svakoj zemlji svijeta. Detaljnije Plan 2030 možete proučiti i preuzeti ovdje.

Capture

Priredila D. K.

Leave a Reply


4 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum