Izložba Alena Floričića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Izložba “Video 1998.-2015.” Alena Floričića bit će otvorena 30. listopada u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

f7c09cb6-7283-47d0-a706-4915c419c47b

O izložbi

S obzirom da je riječ o umjetniku srednje generacije, razlog retrospektivi nalazi se u pravovremenoj aktualizaciji i promociji konzistentnog umjetničkog opusa koji predstavlja hrvatsku suvremenu video produkciju. Predstavljajući trinaest radova, izložbom namjerava se potvrditi njegova autorska pozicija – detektirati zaokrete i konstante, posložiti tematske sklopove unutar petnaest godina stvaranja. Izložba u MMSU prva je u nizu, prije odlaska u galerije ŠKUC u Ljubljani i Trieste Contemporanea u Trstu, s namjerom da se umjetnika predstavi inozemnoj publici. Katalog će objediniti sva tri mjesta izlaganja uz valorizaciju rada nekoliko kustosa i teoretičara.

Zagledani u Floričićev video, prolazimo kroz iskustvo uskomešanih osjećaja uznemirenosti, humora i zbunjenosti. Kroz nešto što je dio naše nutrine, a nije za pokazivanje, stanja koja nastojimo prevladati kako bismo ispunili normative normalnosti. Kroz radove se provlači i dobroćudni humor, kao usputni efekt začudnih gegova koji se odvijaju u mehaničkom, neprestanom ponavljaju. Zaobilazeći pretrenirane retorike, angažmane, floskule i pretencioznosti, Floričićevi radovi nas odvode u skrovišta podsvijesti, onom ljudskom koje je teško imenovati. Zbog toga radove izbjegava opisivati ili dozvati njihov sadržaj naslovima; svi su Bez naziva, indeksirani rednim brojem i godinom nastanka. Izložba pokazuje da je tijekom naznačenog perioda stvaranja (1998.-2015.), uz otvaranje novih poglavlja, produbljivao započete teme od kojih izdvajamo: načelo ponavljanja, motiv dvojnika i raspuknutog sebstva te disfunkcionalnost komunikacije.

Zbog potrebe za doživljajem cjeline i ‘uprizorenjem’ video radova u prostoru, izložba obuhvaća trinaest radova postavljenih po ključu tematske srodnosti, a ne kronološkog slijeda.

O autoru

Diplomirao Likovne umjetnosti, smjer kiparstva na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kod prof. Žarka Violića. Magistrirao na odsjeku Videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Radi kao profesor u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli. Od 2008. – 2013. radio je kao vanjski suradnik na kolegiju Novih medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od skupnih izložbi izdvajamo: Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu i Rennaisance society u Chicagu. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2005. godine.

Izvor

Leave a Reply


+ 7 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum