Nobelova nagrada za književnost Svetlani Aleksievič

Svetlana Aleksievič, bjeloruska književnica i novinarka, dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. “Trideset ili četrdeset posljednjih godina posvetila je ‘kartografiranju’ sovjetskog i postsovjetskog čovjeka. No zapravo to nije povijest zbivanja. To je povijest emocija”, objasnila je tajnica Švedske akademije Sara Danius.

Screen Shot 2015-10-19 at 15.00.18

Svojim je pisanjem pokrila neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i raspad SSSR-a. Dvije njezine najpoznatije knjige su Černobilska molitva, koja donosi iskaze svjedoka, te Rabljeno doba – kraj crvenog čovjeka, koja je prevedena na hrvatski jezik i možete je posuditi u knjižnici, o postsovjetskoj tranzicijskoj stvarnosti, prijelazu iz jednog društvenog sustava u drugi. Proslavili su je Dečki iz cinčanih sanduka, memorijalno djelo o ratu u Afganistanu objavljeno 1990. godine.

Screen Shot 2015-10-19 at 15.03.23

Nakon što je diplomirala novinarstvo na Sveučilištu u Minsku počela je tonski bilježiti iskaze žena koje su se borile u Drugom svjetskom ratu iz kojih je nastao njezin prvi roman Rat nema žensko lice, pisan ruskim jezikom, kao što su i sljedeći. Otad je Svetlana Aleksievič na isti način pisala svoje dokumentarne romane: intervjuirajući ljude koji su proživjeli duboko potresna iskustva. Iako su u Bjelorusiji njezini radovi, od dolaska Lukašenka na vlast, u potpunosti zabranjeni, dobitnica je mnogih međunarodnih priznanja i nagrada.

Izvor

Leave a Reply


4 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum