TRI POZIVA NA KONFERENCIJE

U Berlinu će se od 10. do 13. prosinca 2015. održati godišnja konferencija o kulturnoj diplomaciji. Riječ je o vodećem svjetskom događaju u ovom području koji domaćin i organizator – Institut za kulturnu diplomaciju (ICD) – priređuje koncem svake godine u suradnji s drugim vodećim institucijama. Naslov ovogodišnje konferencije je „Graditi mostove mira i pomirenja u vremenima veće globalne nesigurnosti“, a cilj joj je predstaviti sve prakse koje područje kulturne diplomacije može ponuditi međunarodnoj zajednici kako bi se njihovom primjenom pokušalo popraviti i riješiti rastuće globalne izazove. Konferencija će okupiti vodeće političare, vjerske vođe, vodeće akademike i slavne umjetnike, zajedno s predstavnicima iz područja sukoba kako bi se uspostavile nove institucije i inicijative koje mogu pomoći  u tim izazovima koristeći praksu kulturne diplomacije, zajedno s drugim praksama i sredstvima. Sudjelovanje na konferenciji je otvoreno za vladine i diplomatske službenike, akademike, umjetnike, novinare, praktičare civilnog društva, predstavnike privatnog sektora, mlade profesionalce i studente, kao i druge zainteresirane pojedince iz cijelog svijeta. Odbor Konferencije potiče istraživanja i analize o pitanjima vezanim za ciljeve Konferencije, te stoga poziva sudionike konferencije da podnesu vlastite radove za izlaganje na konferenciji. Oni će biti uključeni u prijedlog dokumenta koji će biti objavljen nakon konferencije, te poslan svim vladama i čelnicima međunarodne zajednice u svijetu. Više

 diplomacy

Naslijediti Grad: Promicanje razumijevanja urbane baštine“ naslov je konferencije koja će se od 31. ožujka do  4. travnja 2016. održati u Taipeiu, Taiwan, a zajedno je organiziraju Međunarodni Institut za Kulturnu Baštinu Ironbridge, Univerzitet u Birminghamu te Nacionalni Univerzitet Taiwana. U kontekstu brze kulturne i ekonomske globalizacije, više od polovice svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima. Kroz ruralne migracije, nove gospodarske mogućnosti i poboljšanu globalnu mobilnost, gradovi su se dramatično proširili, što je rezultiralo izazovima njihovu karakteru i identitetu. Urbana baština, kao vrijednosti materijalnog i nematerijalnog nasljeđa iz prošlosti, postaje sve važnije sredstvo kako za zajednice tako i za vlade, omogućujući gradovima obilježavanje njihove posebnosti, privlačenje turista i izravna ulaganja u zemlju, zadržavajući povijesnu pripovijest koja pridodaje i kvaliteti života. Istovremeno, u gradovima se stvara i novo naslijeđe – baština budućnosti. U tom kontekstu, konferencija nastoji ispitati procese zaštite, planiranja i promicanja urbane baštine suočene s nadolazećim promjenama, pritiscima i mogućnostima na globalnoj i lokalnoj razini. Organizatori postavljaju pitanje dugoročne održivosti, odnosno što će budući građani, zajednice i turisti naslijediti od svojih gradova? Konferencija ima za cilj pružiti kritički dijalog izvan disciplinarnih granica, te stoga organizatori pozivaju radove iz svih disciplina i područja, uključujući: antropologiju, arhitekturu, arheologiju, povijest umjetnosti, kulturnu geografiju, kulturalne studije, dizajn, etnologiju i folkloristiku, ekonomiju, povijest, studije baštine, krajolika, slobodnog vremena, muzeja, filozofije, politologije, sociologije, turizma, urbane povijesti, urbano-prostornog planiranja. Potencijalne teme: Inovativni načini zaštite i planiranja urbanog naslijeđa; Pristupi zajednice korištenju urbane baštine; Urbana baština kao oblik društvenog otpora; Baština kao memorija grada; Kozmopolitsko urbano nasljeđe i re-kreiranje identiteta; Natjecanje globalnih i mega-gradova kroz baštinu; Revitaliziranje grada kroz baštinu; Urbani prostori, tradicija i nematerijalna baština. Rok za slanje sažetaka do 300 riječi je 15. listopada 2015. Više ovdje i ovdje.

city

Europski institut za povijest hrane i kultura (IEHCA,) organizira drugu od u buduće godišnjih međunarodnih konferencija, koja će se održati u Tours, Francuska, 26. i 27. svibnja 2016. Događaj je u sklopu nastavka inicijativa koje IEHCA provodi tijekom posljednjih dvanaest godina kroz svoje uređivačke politike, kroz potporu za istraživanje i napore na olakšavanju umrežavanja među istraživačima u području studija hrane. Konferencija je organizirana u suradnji s timom za proučavanje hrane na Sveučilištu François Rabelais,Tours te UNESCO-vim odjelom za očuvanje i promicanje hrane kao kulturne baštine. Konferencija je multidisciplinarna i pozdravlja radove istraživača iz svih znanstvenih grana i povijesnih razdoblja, a prijave na francuskom ili engleskom jeziku, sa sažecima radova do 250 riječi valja poslati do 30. listopada 2015.

food

Priredila D. K.

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum