„Zbogom Jazzbina“ tri žurke u Marelici nakon 22 godine djelovanja

„Nakon 22 godine jazzbinovanja vrijeme je za penziju. Nije starosna. S obzirom na s(r)tanje duha, penzionisanje je bolja opcija od, primjerice štrajka glađu. Ili, ne daj Tito, formiranja u “trojke”“, navodi se u pozivu za tri žurke koje će biti organizirane u Marelici Doma hrvatskih branitelja 17., 23. i 24. listopada povodom oproštaja od manifestacije koja je posljednja dva desetljeća bila zaslužna za organizaciju najboljih jazz koncerata u Puli i Istri.

Prva žurka na programu je u subotu 17. listopada s početkom u 21.30 sati kada će nastupati Vasko Atanasovski Trio. Slovenski skladatelj i glazbenik Vasko Atanasovski poznat je po raznovrsnim suradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim i tradicionalnim glazbenicima te jedinstvenim majstorskim pristupom prema svim stilovima glazbe. Sastav čine bubnjar, udaraljkaš i virtuoz Marjan Stanić, te akademski obrazovani gitarist Dejan Lapanja, a ovi izvrsni glazbenici već dugo vremena tutnjaju zajedno s Atanasovskim. Repertoar “Vasko Atanasovski Trija” obuhvaća pjesme sa njegovih različitih albuma, te pjesme nastale u posljednje vrijeme. Virtuozni se trio vješto kreće između različitih glazbenih stilova, kao što su klezmer, Gypsy swing, polka čoček i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa.

vasko (600x300)

Druga je žurka na rasporedu 23. listopada u 21.30 sati kada će nastupati The FunkBusters, autohtoni istarski funk bend. Funk je za njih ples, smijeh, sreća… Nastali su pred ljeto 2015. i odmah naišli na izuzetno dobru reakciju publike jer smijeh i ples pomlađuju duh i tijelo. U svojim skladbama istražuju funk, disco, house, hiphop ali i glazbenu tradiciju Balkana od Vardara pa do naše Istre. The FunkBusters su: Luka Horvat – truba, Antun Ferenčić – trombon, Petar Matošević – alt&sopran&tenor sax, Tomi Mihelić – bas, Alan Rešidović – gitara i Dragan Radaković Đimi – bubanj.

funk (600x600)

Treća i završna oproštajna žurka bit će održana u subotu 24. listopada u 21.30 sati kada će trio Chui predstaviti materijal s njihovog trećeg albuma „Third Sun From The Stone“. Chui su mladi hrvatski trio koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već sa prvim albumom („Chui“ Dancing Bear 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine za Dancing Bear objavljuju i drugi album „The Second Arrival“ koji kao i prvijenac dobiva samo pohvale od glazbene kritike i publike. Nema sumnje da će treći album „Third Sun From The Stone“, koji je upravo izašao, doživjeti sličnu sudbinu kao i prethodna dva. Chui je nastupio kao predgrupa Medeski, Scofield Martin & Wood, DKV trio, Etienne Mbappe & Su La Take… Chui sačinjavaju: Toni Starešinić – klavijature & elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika i Janko Novoselić – bubnjevi.

chui (600x399)

Izvor

Leave a Reply


3 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum