Javno predavanje “Umjetnička kritika ili piši kao što misliš” Klaudija Štefančića u sklopu Medijskog kultivatora

Radionice Medijskog kultivatora udruge Metamedij nastavljaju se u petak 20. studenog u 18 sati u Multimedijalnom centru Luka gdje će biti održano predavanje otvoreno za javnost Klaudija Štefančića na temu “Umjetnička kritika ili piši kao što misliš”.

mmedijski_kultivator_2015_plakat_web

“Velikim dijelom moderne povijesti, umjetnička je kritika bila vezana za različite oblike tiskanih medija. Premda je žanrovski obuhvaćala razne književne fenomene (esej, studija, manifest, memoari itd.), novinski je tekst od nekoliko kartica u kojem se izriče vrijednosni sud postao sinonim za umjetničku kritiku. Danas je umjetnička kritika, pod utjecajem suvremenih društvenih mreža, još afektivnija, još instantanija, još rigoroznija i još osobnija. Od statusa na Facebooku, preko twita do posta na osobnom blogu ili web-portalu, svim sudionicima u krugu kulturne proizvodnje i potrošnje, dopušteno je izricanje sudova. Štoviše, od nas se kao publike, bila nam to profesija ili ne, to i očekuje. U svijetu različitih mišljenja i stavova, gdje je, dakle, mjesto umjetničke kritike danas? Koja je njezina funkcija? Kako, gdje i za koga ju pisati?”, navodi se u opisu predavanja.

Klaudio Štefančić diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1995. Godine. Kao kustos radio je u Gradskom muzeju Sisak i u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a od 2001. voditelj je Galerije Galženica u Velikoj Gorici. O fenomenima popularne kulture na području vizualnih umjetnosti, o kulturi i umjetnosti novih medija, te o suvremenoj umjetničkoj praksi, piše u katalozima izložaba, Životu umjetnosti, Konturi, Zarezu, Umjetnosti riječi, na II. programu Hrvatskog radija itd.. U okviru Centra za vizualne studije od 2008. do 2011. vodio je istraživanje posvećeno odnosu vizualne kulture i novih medija. O suvremenim kustoskim praksama predaje od 2008. Godine. Autor je monografije Montaža organizma (Fraktura, 2005) o umjetničkom radu Daniela Kovača.

Izvor

Leave a Reply


3 + = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum