Održani Dani Vojvodine u Istri

Dani Vojvodine u Istri održavaju je bienalno, kao i uzvratna manifestacija Dani Istre u Vojvodini, a zajedno čine centralnu manifestaciju kulturne suradnje dviju regija. Postoje u kontinuitetu još od 2001. godine, kako je prilikom otvorenja ove manifestacije u petak, 6. studenog, u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Puli naglasila ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, zaželjevši dobrodošlicu ovogodišnjim gostima te svim prisutnima.

Screen Shot 2015-11-10 at 10.49.21

U ime Istarske županije, glavnog organizatora ove manifestacije, obratila im se zamjenica župana Giuseppina Rajko, naglasivši važnost kulturne suradnje koja je potaknula i mnoge druge sektore na suradnju, posebice gospodarsku.

Predsjednik Sektora za kulturu i javno informisanje Vojvodine Slaviša Grujić istaknuo je srodnost dviju regija te naglasio važnost višejezičnosti i multikulturalnosti Vojvodine, a posebno je izdvojio zadovoljstvo prilikom priprema i samog dolaska u Istru, kao i ugošćavanja Istre u Vojvodini.

Na samom se kraju otvorenja publici obratio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašula, posebno zahvalivši konzulu Srpskog konzulata u Rijeci Momčilu Radivojeviću na nazočnosti otvorenju te Istarskoj županiji i IKA-i na organizaciji ovog događaja. Pri tom je istaknuo važnost istarske multietničnosti te najavio neke od nadolazećih projekata s Vojvodinom.

Nakon otvorenje uslijedili su večer poezije i razgovor s vojvođanskim književnikom, pjesnikom i dramatičarem Ottom Tolnaiem, jednim od najistaknutijih živućih srpskih pjesnika, dobitnikom brojnih međunarodnih nagrada za književnost. Autor je publiku u svoj svijet stvaralaštva uveo nizom autobiografskih anegdota, nakon čega je i sam pročitao neke od pjesma iz zbirke Izabranih pjesama pod nazivom „Studije o karfiolu“.

Program je atraktivnim klavirskim koncertom u galeriji Cvajner zaokružio klavirski duet Ingmar piano duo, a na programu je bilo sedam četveroručno odsviranih autorskih skladbi suvremenih srpskih skladatelja klasične glazbe. Duo djeluje od 2005. godine, a čine ga glazbenici i profesori Slobodanka Stević i Aleksandar Grgić.

Dani Vojvodine u Istri započeli su večer prije svečanog otvorenja, u četvrtak 5. studenog, filmskim programom u pulskom kinu Valli. Na programu su bila dva kratkometražna, jedan dokumentarni te jedan animirani film suvremenih filmskih autora iz Vojvodine. Program Dana nastavljen je u subotu navečer, kada je na rasporedu bio umjetnički performance u pulskoj galeriji Makina, te dugo najavljivana izvrsna kazališna predstava Balerine u INK-u i, za kraj, koncert Lazara Novkova and Frame orchestra u caffe baru Mimoza.

Izvor

Leave a Reply


7 + = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum