PROMOCIJA CD-A „REMIX IDENTITETA 2“: ZNAŠ MOJ IDENTITET – PREDSTAVLJAM CIJELI SVIJET

U obilju programa kojima su svoj rad, tijekom prošlog tjedna održane „Akcije Rojc“, predstavili članovi 30-ak udruga koje djeluju u Društvenom centru Rojc našla se i promocija jednog zanimljivog glazbenog uratka, CD-a „Remix identiteta 2“, koji je koncertno predstavljen u prostoru Student kluba u Rojcu. Riječ je o drugom nosaču zvuka nastalom kao rezultat istoimenog ambicioznog i inovativnog istraživačko-edukacijsko-umjetničkog projekta Udruge Metamedij, koji se provodi u sklopu Rojc Remiks Laba i glazbenog community studija Metamusic.

Screen Shot 2015-12-22 at 12.22.08

Taj svojevrsni glazbeni eksperiment povezuje mnoge aktere na kulturnoj sceni Rojca u stvaranju šarolike glazbene razglednice koja dostojno predstavlja pulsku multikulturalnost i interkulturalnost, isprepletenost svih etniciteta koje skladno postoje u ovom gradu. Dok su se na prvom CD-u našle obrade tradicijskih napjeva nacionalnih manjina zastupljenih u Rojcu, novi CD donosi uzbudljiv rezultat prikupljanja i glazbenog obrađivanja tradicijske glazbene građe nacionalnih manjina prisutnih u Puli, Vodnjanu i Fažani, mahom u chill hip-hop maniri, ali i drugim pod-žarnovima elektronske glazbe. U projekt su bili uključeni i Mješoviti zbor Zajednice Talijana Fažana te Almir Ademi, pjevač iz romske zajednice Vodnjana.

Screen Shot 2015-12-22 at 12.21.56

Na žalost malobrojna publika na koncertu je imala priliku čuti vrlo raznolike i inventivne skladbe nastale na radionicama Remix identiteta, s umiksanim etno-draguljima i duhovitim tekstovima koji su s hrvatskog ležerno preskakali na istarski dijalekt, mađarski, romski, bosanski, pa čak i francuski (zahvaljujući Piere-Lucu, mladom Francuzu koji već dulje vrijeme volontira u Rojcu).

Screen Shot 2015-12-22 at 12.22.57

Na pozornici su se izmjenjivali lokalni reperi (Shadow MC, Maxy, Zmija i UK) u kombinaciji s glazbenicima i producentima (Rinoma, Marko Suncetižarko, Goran Farkaš i Pierre-Luc), koji su sudjelovali u stvaranju tog glazbenog materijala. Nakon koncerta, večer je nastavljena DJ nastupima lokalnih ekipa – PulaP Reggae Station i Team Hazzard.

Screen Shot 2015-12-22 at 12.22.36

Polaznici radionica, neovisno jesu li tek na svojim glazbenim počecima ili već imaju iskustva u stvaranju vlastite glazbe, imali su priliku usvojiti razna teoretska etnomuzikološka znanja, ali i učiti o digitalnim alatima za snimanje, pomoću kojih su semplirali, snimali i aranžirali ove remixeve, a sve uz pomoć mentora Livia Morosina, Daria Marušića, Marina Jurcana i Gorana Farkaša.

Screen Shot 2015-12-22 at 12.21.29

Osim polaznika i mentori su na CD-u ostavili svoj glazbeni trag –npr. Morosin obradu „Val piu un bicer de Dalmato“, u izvedbi Mješovitog zbora Zajednice Talijana Fažana, Marušić svoje intervencije na sopelama i violini, Farkaš na fruli, dok Jurcan potpisuje aranžmane, ali i perkusije na obradama romskih pjesama „Baro bijav ka kerav“ i „Extra e šabanose“. Zanimljivo je da je među polaznicima bio i poznati pulski izvedbeni umjetnik, Josip Pino Ivančić, koji je na svoj način obradio jedan od poznatijih napjeva istarskih Talijana, „La campagnolu“.

Screen Shot 2015-12-22 at 12.21.34

Projekt Remix identiteta nastavlja se i u narednom razdoblju i sigurno će biti zanimljivo čuti i buduće uratke koji će proizaći iz sličnih radionica. Projekt sufinanciraju nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, te Istarska županija i Grad Pula.

Tekst Daniela KNAPIĆ

Foto Luana RACAN

Leave a Reply


9 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum