Zeleni program Akcije Rojc!

Zeleni program Akcije Rojc posvećen je hit temi – održivoj, sigurnoj i zdravoj hrani. Program koji će se održati u Dnevnom boravku DC-a Rojc započinje predavanjem Dorijana Siljana o alternativnim načinima distribucije ekoloških proizvoda 17. prosinca u 18 sati. Idućeg dana Zeleni program u 19 sati otvara diplomirani permakulturist Bruno Motik predstavljanjem priručnika “Briga o tlu”. U 20 i 30 sati slijedi otvorenje izložbe fotografija “Hrana kakvu želimo” uz svirku DJ Teddy Leeja i domjenak iz kreativne kuhinje Učeničke zadruge Šparooga. U suradnji s udrugom Zelena Istra i Savezom udruga Rojca, program realiziraju Društvo bibliotekara Istre i Zelena akcija u okviru projekata Zelena knjižnica i “Fair Super Brands”.

 Screen Shot 2015-12-10 at 09.24.48

Glavna tema Zelenog programa Akcije Rojc je pitanje hrane – promovira se kupovanje lokalno uzgojene ekološke hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do konzumenata. Često se danas susrećemo s češnjakom koji je uvezen iz Kine, što znači da je proputovao skoro pola svijeta do Hrvatske. Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme mali i srednji eko proizvođači u Hrvatskoj teško mogu plasirati svoje proizvode jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici.

Kako bi se potrošačima osigurali kvalitetni eko proizvodi po što povoljnijim cijenama, a proizvođačima omogućio siguran plasman uz što manje troškove potrebno je organizirati kvalitetne kanale distribucije eko proizvoda. O alternativnim načinima distribucije ekoloških proizvoda, koji nisu vezani za trgovačke lance i koji ne obuhvaćaju posrednike između proizvođača i potrošača govorit će certificirani ekološki proizvođač iz Valbonaše, Dorian Siljan. On će predstaviti iskustvo svojeg OPG-a unutar udruge Istarski Eko Proizvod, koja je 2012. krenula s osnivanjem Solidarnih ekoloških grupa (SEG), a nekoliko mjeseci kasnije i s osnivanjem prve Eko tržnice u Hrvatskoj.

Proizvodnja hrane ne može biti održiva ako je tlo na kojem ona raste onečišćeno agrokemikalijama. O tlu, koje je najveći izvor svjetske bioraznolikosti, i tome kako vratiti život u tlo, a onda i hranu koju jedemo govorit će Bruno Motik iz udruge ZMAG, koji s Cvijetom Biščević potpisuje autorstvo priručnika “Briga o tlu”.

Za održivost hrane bitan je humani odnos velikih trgovačkih lanaca prema ljudima i okolišu. U stvarnosti ovi lanci od proizvođača hranu otkupljuju po uglavnom izrazito niskoj cijeni. Hranu prerađuju u Europi, najčešće u zemljama u kojima je radna snaga jeftina i gdje se slabo vodi računa o radnim i okolišnim standardima. Trgovački lanci, uz dobru maržu, “jeftinu” hranu prodaju, kao brendirani proizvod vlastite kompanije, nama građanima-potrošačima. Među važnijim negativnim učincima takvog nepravednog poslovanja su niske plaće, prisilni prekovremeni rad i nesigurnost zaposlenja proizvođača i prerađivača hrane, kao i uništenje okoliša uzduž dobavnog lanca.

Izložbom amaterskih fotografija “Hrana kakvu želimo” želi se podići svijest građana o kršenju radnih i socijalnih prava proizvođača i prerađivača hrane u zemljama globalnog Juga i Europi. Njome se želi ukazati na potrebu dokidanja prakse nepoštivanja ljudskih prava koju provode trgovački lanci, a koja šteti ljudima i okolišu.

Posjetiteljima otvorenja izložbe bit će na raspolaganju i prijenosno računalo s kojeg će moći potpisati peticiju za pravedniju proizvodnju soka od naranče. Izložba se održava u okviru šire kampanje pod nazivom “Promjena ponude” (eng. Supply Cha!nge). Bit će postavljena u Dnevnom boravku DC-a Rojc do 20. siječnja.

Izvor

Leave a Reply


8 − = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum