Hrvatski naslovi na 39. filmskom festivalu u Göteborgu

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, jednom od najvećih i najpoznatijih skandinavskih filmskih festivala, koji se održava od 29. siječnja do 8. veljače, u raznim će programima biti prikazano ukupno pet hrvatskih naslova. Riječ je o manjinskim koprodukcijama „Vrapci“ Rúnara Rúnarssona, redateljskom prvijencu glumice Mirjane Karanović „Dobra žena“, filmu „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, te animiranim filmovima „Život s Hermanom H. Rottom“ Chintis Lundgren i „Wiener Blut“ u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka.

havc1

Nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film „Vrapci“, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, prikazuje se u natjecateljskoj sekciji Najbolji nordijski film. U istoj je sekciji još sedam drugih naslova. „Dobra žena“ prikazuje se u natjecateljskoj debitantskoj sekciji koja nosi ime slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana (The Ingmar Bergman International Debut Award). Film je nastao u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz redateljicu radili i Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitom događaju. „Naša svakodnevna priča“ prikazuje se u sekciji nazvanoj Novi glasovi, a film scenaristice i redateljice Ines Tanović, nastaje u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.

havc2

Uz dugometražne naslove u sekciji nazvanoj Animanija prikazat će se i dva animirana filma; nagrađivani „Život s Hermanom H. Rottom“ nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios te Wiener Blut autorskog dvojca Zlatka Boureka i Pavla Štaltera. Scenarij filma potpisuje Zlatko Bourek, animaciju Pavao Štalter, a film je nastao u produkciji Zagreb filma i koprodukciji slovenske kuće Restart Ljubljana.

havc3

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, a s više od 200.000 posjetitelja godišnje spada i među najveće svjetske festivale. U sklopu jedanaestodnevne manifestacije ove godine prikazuje se oko 450 filmova iz 84 zemlje svijeta, a fokus je na Italiji. Festival se otvara svjetskom premijerom filma Månsa Månssona „The Yard“ (nastao prema adaptaciji istoimenog romana Kristiana Lundberga), a ovogodišnja počasna nagrada (Počasni Zmaj) dodijelit će se danskoj redateljici Susanne Bier.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum