IZLOŽBA GORANA ŠKOFIĆA U MSUI-U OTVORENA DO 10. SIJEČNJA

Izložba „The Interruptions/Prekidi“ Gorana Škofića otvorena je 11. prosinca prošle godine u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a svi zainteresirani mogu je posjetiti do 10. siječnja. U izložbi se Škofić pojavljuje kao protagonist – model te je u svojoj interpretaciji potpuno slobodan što dovodi do umjetnosti apsurda. U zamračenim prostorijama MSUI-a Škofić zatvara i otvara oko, gura zidove, skače u jezero i multiplicira se.

_DSC0139

Svojim videouradcima i minimalističkim projekcijama metaforički prikazuje suvremeno društvo te ispituje položaj umjetnika i individualno osviještenog pojedinca u njemu. Elementi izložbe su pomno raspoređeni po mračnoj prostoriji tvoreći tako ugođaj i pažljivo izbalansiranu cjelinu doživljaja slike i zvuka da bi se i sam posjetitelj osjećao sudionikom.

_DSC0157

Podna projekcija „Fronte“ je sačinjena od kolone vojnika koju tvori multiplicirani autorov lik vizualnim prikazom te snažnim i agresivnim zvukovima marširanja. U šetnji zamračenom prostorijom dolazi se do obične žarulje (koja nije štedna), a autor se u projekciji postavlja u taj isti prostor. U projekciji pomicanja zida nazvanoj „Pushing“, autor uporno pokušava pomaknuti zid i tako u krug što nas može asocirati na Sizifov posao.

_DSC0123

Time ukazuje na to da se uvijek pokušavamo ograditi od svakodnevne zbilje stoga ne vidimo, ne čujemo i ne govorimo o onome što nas direktno ne pogađa. Autor je umoran od borbe i promatrajući stvarnost, polako zatvara oči.

_DSC0137

Goran Škofić je značajan hrvatski umjetnik novih medija. Rođen je u Puli gdje je završio Srednju umjetničku školu, a nakon toga je upisao Umjetničku akademiju u Splitu (odsjek Film i video) gdje je diplomirao 2005. godine. Radovi Gorana Škofića uključuju foto i video kolaže, video performanse, film i zvuk i prostorne instalacije. Iza sebe ima 22 samostalne, te na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Tekst i fotografija Luana RACAN

Leave a Reply


6 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum