„Krici i šaputanja“ Ingmara Bergmana u Pulskoj filmskoj tvornici

Posljednji siječanjski Klubodrom donosi film „Krici i šaputanja“ (Viskningar och Rop) švedskog redatelja i scenarista Ingmara Bergmana, koji će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazan u četvrtak, 28. siječnja, s početkom u 19 sati. „Nakon De Sicove „Ciocciare“ iz 1952. i Truffautovog „Julesa i Jima“ iz 1962. prelazimo u 1972. godinu i intimni svijet sestrinstva predočen u nagrađivanoj drami nominiranoj za čak pet Oskara“, navodi voditeljica kluba i moderatorica večeri Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan.

Početkom 20. stoljeća u Švedskoj jedna žena umire od raka. Kada joj u posjetu dolaze dvije sestre na vidjelo počinju izlaziti dugo potiskivani osjećaji. Samrtna agonija pojačava i ogoljuje složene psihološke i emotivne odnose sestara i njihove odane služavke Anne. Progonjene krivnjom, osamljenošću i ljubomorom, sestre nisu u stanju pružiti pomoć i suosjećanje bolesnici u njezinim posljednjim trenucima života. Unatoč društvenoj podčinjenosti, odana i religiozna sluškinja Anna jedina ostaje čvrsta i staložena.

krici

Boje, interijeri i priroda imaju ovdje veliku ulogu te daju upečatljiv doprinos ugođaju. Redatelj je filmom koji sadrži mnoge provokativne scene propitivao isprazan život više klase i prolaznost ljudskog života. Također, pokušao je pronaći odgovore na pitanja o smislu života, postojanja života nakon smrti, vjeri, iskupljenju i uskrsnuću. U knjizi „Images“ napisao je kako je s „Personom“ i „Kricima i šaputanjima“ otišao koliko je god daleko mogao te da je radeći u apsolutnoj slobodi dotaknuo nijeme tajne koje samo film može razotkriti.

Nakon nekoliko neuspješnih eksperimentalnih filmova, „Krici i šaputanja“ donijeli su Bergmanu komercijalni uspjeh. Njime se ovaj velikan modernog filma vratio svojim tradicionalnim temama ženske psihe i potrage za vjerom i iskupljenjem. Za razliku od prijašnjih filmova, ovdje su korištene zasićene boje, a pogotovo jarkocrvena. Upravo su boja i svjetlost donijeli snimatelju i dugogodišnjem Bergmanovom suradniku, Svenu Nykvistu, Oscara za najbolju fotografiju.

Film je dobio odlične kritike i pet nominacija za Oscara, među kojima je i nominacija za najbolji film, što je rijetkost za ostvarenja koja nisu na engleskom jeziku. Osim toga, nominiran je bio i za Zlatni globus te nagradu BAFTA. Nakon nagrade na Cannesu, dobio je dva Davidova Donatella i još niz drugih prestižnih nagrada.

Izvor

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum