Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri hrvatska naslova

Uz dva kratkometražna naslova („Belladonna“ i „Tu tamo“) na 45. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, u glavnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se eksperimentalno-dokumentarni film „Sve, još uvijek, u orbiti“, dok su u sekciju Limelight uvršteni dugometražni filmovi „Zvizdan“ i manjinska koprodukcija „Puni udar“ („Full Contact“).

sve još uvijek

Eksperimentalno-dokumentarni film „Sve, još uvijek, u orbiti“ Dane Komljena i Jamesa Lattimera u produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova Tiger Awards Competition. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije. Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, a koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen. Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta te Dane Komljen i James Lattimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentica brazilske kuće Flvmina Creative Production. Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma.

Višestruko nagrađivani „Zvizdan“ u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj Limelight, a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a Voices. Podsjetimo, „Zvizdan“ je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA). Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić, glavne su uloge odigrali Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

„Puni udar“ nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je „glumila“ Jemen, pustinju Nevade, grad Bruxelles i pusti otok u oceanu, a riječ je o psihološkom trileru o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brocheré osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: „Belladonna“ Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film „Tu tamo“ redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od  najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije.

Izvor

Leave a Reply


− 8 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum