15. BIJENALE ARHITEKTURE U VENECIJI – REPORTING FROM FRONT / IZVJEŠĆA S BOJIŠNICE

“Kada je problem velik, čak je i milimetar poboljšanja značajno. Ono što bi trebali je prilagodba poimanja uspjeha, jer postignuća na bojišnici su relativna, ne apsolutna.”

Alejandro Aravena

biennale

15. Međunarodni Bijenale arhitekture u Veneciji održati će se u periodu od 28. svibnja do 27. studenog 2016. pod ravnanjem poznatog čileanskog arhitekta Alejandra Aravene koji je, usput rečeno, ovogodišnji dobitnik najvažnije arhitektonske nagrade Pritzker s obrazloženjem da prakticira arhitekturu kao umjetničko nastojanje kako u privatnim narudžbama tako u dizajniranju javnog prostora i sažima povratak socijalno angažiranog arhitekta. Na tragu osviještene arhitekture Aravena je osmislio i temu ovogodišnjeg Bijenala pod nazivom Izvješća s bojišnice. On objašnjava da je sve više i više ljudi u potrazi za pristojnim mjestom za život, a uvjeti ostvarenja za to postaju sve teži i teži. Ipak za razliku od stvarnih ratova u kojima nitko ne pobjeđuje i preteže osjećaj poraza, na bojišnici izgrađenog prostora, osjeća se vitalnost jer arhitektura predstavlja gledanje na stvarnost u smislu konkretnih prijedloga. Dakle, cilj je istaknuti političke i socijalne probleme i predstaviti rješenja koja nudi arhitektura.

arhi

Glavna izložba predstaviti će radove 88 sudionika iz 37 zemalja. Naravno, biti će prisutne arhitektonske ikone (Koolhas, Herzog & de Meuron, Piano, Foster, Sejima…), ali i 33 arhitekta u dobi do 40 godina, a svi oni temeljito će istražiti arhitektonski obzor tražeći nova područja djelovanja u suočavanju s pitanjima segregacije, nejednakosti, suburbanih područja, sanitacije, prirodnih katastrofa, nedostatka stambenog prostora, migracija, kriminala, prometa, otpada, zagađenja i participacije u zajednici. Bijenale će također uključiti 62 nacionalna predstavljanja, a pet zemalja (Filipini, Kazahstan, Nigerija, Sejšeli i Jemen) sudjelovat će po prvi put. Nacionalne izložbe istaknuti će društvene, okolišne i ekonomske izazove prisutne u svakoj od zemalja i  načine na koji se arhitektura koristi kako bi ublažila te probleme, odnosno predstaviti prema Araveni „arhitekturu koja unatoč oskudnosti sredstava intenzivira ono što je dostupno umjesto da se žali na ono što nedostaje“.

Simbolika vizualne prezentacije Bijenala ovaj put veoma je snažna. Naime fotografija žene koja stoji na ljestvama i promatra pustinju oko sebe s jedne strane predstavlja tužan i beskonačan broj propuštenih prilika za čovječanstvo, ali s druge strane prikazuje potragu za novom točkom gledišta ili po riječima Aravene: „u pogledu složenosti i raznolikosti izazova na koje arhitektura mora odgovoriti, “Izvješća s bojišnice” odnositi će se na slušanje onih koji su bili u stanju postići određenu perspektivu i stoga su u poziciji da podijele znanje i iskustvo s onima od nas koji su ostali na površini.“ Na taj način Bijenale eksplicitno istražuje ohrabrujuće poruke usmjerene prema obnovi.

arhi2

Na Bijenalu će se također predstaviti i tri posebna projekta. Prvi je izložba koju postavlja Stefano Recalcati pod nazivom Izvještaj iz Marghere i drugih obala, u prostoru stare utvrde Forte Marghera gdje će se analizirati značajni projekti urbane regeneracije industrijskih luka. Drugi projekt proističe iz suradnje s Victoria i Albert muzejom iz Londona na izložbi Svijet krhkih djelića koju postavlja Brendan Cormier, dok se treći projekt nadovezuje na međunarodnu konferenciju Ujedinjenih nacija Habitat III koja će se održati u Ekvadoru krajem ove godine. Izložba posvećena urbanizaciji pod nazivom Izvještaj iz gradova: Konflikti urbanog doba, postavlja Ricky Burdett, a posebna pažnja stavlja se na odnos između javnih i privatnih prostora.

Hrvatska će predstaviti projekt „we neeed it-we do it / to trebamo-to radimo“ Dinka Peračića i njegova autorskog tima u kojem su Miranda Veljačić, Emina Višnić i Slaven Tolj koji kroz neposredna iskustva svjedoče o izazovima rada na bojišnici arhitekture i kulture. Dinko Peračić ističe kako smo sudionici procesa stvaranja specifičnog oblika arhitekture koji je uvjetovan time što nove kulturne prakse traže prostore za svoje djelovanje, a riječ je o širokom polju organizacija civilnog društva ili ustanovama otvorenog tipa programskog djelovanja koje djeluju izvan okvira tradicionalne i reprezentativne kulture te izgrađuju vlastite sustave rada i teže osigurati uvjete za rad prilagođene svojim metodama i identitetu. Izložba će u fokus staviti tri građevine, koje imaju zanimljivu povijest zauzimanja i korištenja te značajnu društvenu ulogu. Radi se o bivšoj tvornici Jedinstvo u Zagrebu, Domu mladih u Splitu i H zgradi u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci koje bi trebale postati mjestom dinamičnih i intenzivnih društvenih interakcija, koje potiču nevladine udruge kao korisnici prostora. Aktere povezuje činjenica da su prostori koje su osvojili, ili koji su im dodijeljeni za rad u lošem stanju i treba ih rekonstruirati i reorganizirati kako bi odgovarali posebnim režimima korištenja i različitim vrstama događanja. U tom kontekstu predstavljena iskustva i ponuđena rješenja biti će iznimno interesantna i za pulski društveni centar Rojc.

arhi3

Na koncu zaključimo s riječima Aravene da: „Sile koje oblikuju izgrađeni prostor nisu nužno prijateljske: pohlepa i nestrpljivost kapitala ili uskogrudnost i konzervativizam birokracije skloni su proizvesti banalan, mediokritetski i zatupljući izgrađeni okoliš. To su bojišnice s kojih želimo da praktičari izvještavaju, dijele uspješne priče i primjere u kojima je arhitektura stvorila i u kojima će stvarati razliku.“

Da li je društveno osviještena arhitektura tek trend ili novi pokret u arhitekturi nadamo se da će postati jasnije tijekom predstojeće izložbe.

Tekst: Boris BOGUNOVIĆ / Konstruktiva

Foto: Giorgio ZUCCHIATTI, ljubaznošću La Biennale di Venezia i Ministarstva kulture RH

Leave a Reply


+ 9 = 18

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum