Bijele večeri – „Babettina gozba“ u Pulskoj filmskoj tvornici

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom u četvrtak 4. veljače u 19 sati s projekcijom „Babettine gozbe“ (Babettes gæstebud, 1987.) redatelja Gabriela Axela snimljenog po istoimenoj noveli Karen Blixen (pravim imenom Isak Dinesen) iz 1950. godine.

Babettes-Feast

„Babettina gozba“ smještena je izoliranom norveškom gradiću Berlevågu, u obiteljskoj kući pokojnog pastora, osnivača stroge crkvene sekte koja propovijeda odricanje od zemaljskih zadovoljstava. U kući žive njegove kćeri, Martine i Philippa, i njihova francuska služavka Babette koja osvaja srca svojih poslodavki jednostavnim i ukusnim jelima. Nakon što Babette dobiva glavni zgoditak na francuskoj Državnoj lutriji koju nije nikada prestala uplaćivati sestre se prestraše da će ih služavka napustiti i vratiti se u domovinu, no ona ih iznenađuje neobičnom gozbom prigodom stote obljetnice pastorova rođenja.

babettina gozba2

Novela „Babettina gozba“ prvi put je objavljena 1950. u američkom ženskom magazinu „Ladies’ Home Journal“, no autorica je široj publici zasigurno najpoznatija po autobiografskoj knjizi „Moja Afrika“. U „Babettinoj gozba“ Blixen se postavlja kao kritičarka religije, njenih rigidnih formi i rituala koji ometaju prihvaćanje milosti Božje. Velikim umjetnicima, poručuje Blixen, nije mjesto u takvom svijetu, jer će, požele li usrećiti ljude svojim kreacijama, ostati neshvaćeni. Karen Blixen rođena je 1885. g. kao Karen Christentze Dinesen (Tanne) u Rugstedlundu u Danskoj u obitelji pisca, političara i časnika Wilhelma Dinesena i Ingeborg Westenholz, kćeri ministra financija. Rano se udala za švedskog baruna Brora von Blixena-Fineckea, i započela novi život u Keniji. Ondje se zbližila s engleskim vojnim pilotom Denysom Finch Hattonom, svojom najvećom ljubavi, koji je poginuo pri slijetanju na mjesni aerodrom. Shrvana nakon svega što joj se dogodilo u Keniji, prodala je farmu, vratila se u rodni Rugstedlund i potpuno posvetila književnosti.

babettina gozba3

Axelova filmska adaptacija „Babettine gozbe“ iz 1987. godine prvi je danski film koji je osvojio Oscara, a premjeru je imao na filmskom festivalu u Cannesu u sklopu programa Un Certain Regard. Glavne uloge u filmu su ostvarili: Stéphane Audran (Babette Hersant), Bodil Kjer (Filippa), Birgitte Federspiel (Martine), Jarl Kulle (general Lorens Löwenhielm) i Jean-Philippe Lafont (Achille Papin). „Babettina gozba“ jedan je od rijetkih filmova koji ima gotovo pa univerzalno odobrenje kritike (čak 96% pozitivnih kritika na agregatoru Rotten Tomatoes), a među njegovim najvećim obožavateljima je i sadašnji papa Franjo. Zanimljivo je da je ulogu Babette razmatrala i Catherine Deneuve, no pretekla ju je bivša žena Claudea Chabrola, Stéphane Audran.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja na rasporedu je diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum