Izložba Miltona Glasera „Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking“ u galeriji Luka

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking”, bit će otvorena u četvrtak 25. veljače u galeriji Luka HDLU-a Istre. Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju („Drawing is Thinking“), tako i za izložbu istog naziva, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere. “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking” dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Milton_Glaser_HDLU_Istre (600x458)

Kao popratni program, u petak 26. veljače u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima bit će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u podne će biti održana projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora “To Inform and Delight”, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

05 Tattoo, 1980 (600x427)

“Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.” (Milton Glaser 2015., iz zahvale upućene UBU i ŠPUD-u Zagreb). Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. i Organizam, lokalna podrška je Fazan, a domaćin je HDLU Istre.

03 Portrait of Nina Simone, 2003_Bad Pope, 1994 (600x402)

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Centera u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museum-a, a 2009. godine dodijeljena mu je National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame.

02 Musician, 2002_Harmonica Player, 2002 (600x402)

Izložba u galeriji Luka ostaje otvorena do 28. ožujka.

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum