Otvorena izložba “Crtanje je promišljanje” Miltona Glasera u galeriji Luka

Izložba ilustratora i dizajnera Miltona Glasera “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking”, otvorena je u četvrtak 25. veljače u galeriji Luka Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Na izložbi su izložene reprodukcije čak 180 radova koje je autor osobno odabrao za potrebe njegove monografiju („Drawing is Thinking“) te za istoimenu izložbu koja ilustrira presjek njegove pedesetogodišnje karijere. “Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking” dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

P1120645 (600x450)

Na otvaranju izložbe govorio je između ostalih i Andi Pekica iz udruge Fazan koja je i najodgovornija za postavljanje ove izložbe u Puli. On je napomenu da će izložba biti najviše korisna mladim učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna jer podsjeća da je crtež ishodište za svakog umjetnika te format kojem se uvijek vraćaju. Jednako tako, nadovezao se i na sam naziv izložbe i ustvrdio da je upravo crtež baza za promišljanje daljnjeg umjetničkog rada.

P1120644 (600x450)

S njegovom se tvrdnjom slaže i sam Glaser koji u svojoj zahvali upućenoj Udruzi bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, suorganizatora izložbe: „Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.“

P1120658 (600x450)

Kao popratni program, u petak 26. veljače u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima omogućeno je vodstvo kroz izložbu, a u podne je održana projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora „To Inform and Delight“, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys. Osim već spomenutih za organizaciju izložbe su se potrudili i Mirko Ilić Corp. i Organizam, a domaćin je HDLU Istre.

P1120649 (600x450)

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Centera u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museum-a, a 2009. godine dodijeljena mu je National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame.

P1120661 (600x450)

Izložba u galeriji Luka ostaje otvorena do 28. ožujka.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 5 = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum