PROJEKCIJA DOKUMENTARCA „CENZURIRANI GLASOVI“ U DNEVNOM BORAVKU DC-A ROJC

Dokumentarni film „Cenzurirani glasovi“ (Censored Voices) izraelske redateljice Mor Loushy bit će prikazan u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u petak, 19. veljače u 20 sati. Film prikazuje iskrenu i potresnu ispovijest o trenutku kada se Izrael iz Davida po prvi puta pretvorio u Golijata te tu činjenicu odlučio zanijekati pred svijetom punih 40 godina. Film po prvi puta, bez cenzure, donosi audio materijale nevjerojatne snage i izuzetno zanimljivu video-arhivu snimljenu tijekom ratnih sukoba 1967. godine.

CenzuriraniGlasovi plakat (416x600)

 Samo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i „povratka starog grada Jeruzalema“. Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim mišljenjem naroda niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i „protiv države“ da su snimke momentalno zabranjene. I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet, što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim. Mnogi od njih se i danas pitaju je li „oslobođeni Sveti kamen“ uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

CENSORED VOICES 1 (600x338)

Mor Loushy rođena je u Izraelu 1982. Diplomirala je na jeruzalemskom Sam Spiegel Film & Television School. Njezin dokumentarni debi Israel Ltd. (2009.) premijerno je prikazan na prestižnom Međunarodnom festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). U njemu autorica prati putovanje trojice mladih „hodočasnika“, pripadnika židovske dijaspore, koji su krenuli u „obećanu zemlju“ u sklopu propagandističke (cionističke) akcije Israel Experience. Cilj akcije kojoj se odazvalo više od 30.000 patriotski nabildanih sudionika bio je taj da se upoznaju sa zemljom svojih očeva i djedova, kako bi postali njezini „istinski ambasadori“.

Censored Voices 11 (600x338)

Izvor

Leave a Reply


2 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum