„Querelle“ Rainera Wernera Fassbindera u Klubodromu Pulske filmske tvornice

Ciklus filmova po odabiru voditeljice Klubodroma Pulske filmske tvornice Ivane-Nataša Turković nastavlja se ovoga četvrtka, 11. veljače, dramom „Querelle“ iz 1982. godine njemačkog redatelja, scenarista i glumca Rainera Wernera Fassbindera. Program u Klubu PFT-a počet će u 19 sati, a ulaz je slobodan.

querelle1

„Querelle“ je adaptacija romana „Querelle de Brest“ (1947.) francuskog pisca Jeana Geneta, a u distribuciju je krenuo svega nekoliko mjeseci nakon Fassbinderove smrti u lipnju 1982. uslijed predoziranja drogom. Iako je na Engleskom jeziku, film je rezultat koprodukcije Zapadne Njemačke i Francuske. U njemu pratimo dogodovštine Querellea, francuskog mornara u potrazi za svojim identitetom, koji po dolasku u Brest počinje pohađati neobični bordel. Ondje nailazi na svog brata Roberta, koji je trenutni ljubavnik gazdarice Lysiane. Tko želi sa njom spavati, prvo mora baciti kocke s njezinim mužem Nonom. Ako pobjedi može se prepustiti Lysianim čarima, a ako izgubi mora imati odnos s Nonom… Kada je prikazan u Parizu, bilo je to prvi put da je film sa snažnom homoseksualnom tematikom postigao toliki uspjeh. Međutim, osvrti su bili šaroliki – dio kritičara je pohvalio ovaj „časni eksperiment“, dok su ga drugi opisali kao nekoherentan i nepovezan.

Na filmu je Fassbinder počeo raditi nakon što producent nije uspio dobiti neka „skuplja“ imena. Burkhard Driest napisao je za njega skroz drugačiji scenarij, a Fassbinder je potom uzeo linearnu naraciju i ispremiješao ju. Također, drugačije od svoga prethodnika koji je namjeravao napraviti crno-bijeli film sniman na terenu s glumcima amaterima, Fassbinder se odlučio za profesionalne glumce, jezive ekspresionističke boje i studijske setove. Stil je naglašeno anti-realistični, pa čak i nadrealan, čemu doprinose ekspresionistička i barokna scenografija s istaknutim faličkim simbolima, fotografija koja naglašava njenu neprirodnost i crvene tonove, umjetno svijetlo, obilno korištenje voice-overa te „književnih“ dijaloga.

Querelle2

Tijekom veljače će u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazana i omnibus komedija „Kako je propao rokenrol“ (18. 02.) iz 1989. koju je odabrala članica Sanda Letonja-Marjanović, dok ćemo posljednjeg četvrtka u mjesecu (25. 02.) ugostiti i predstaviti fotografkinju Medinu Rešić. Osim toga, 13. veljače u 18 sati bit će održano u sklopu 11. Škole filma javno predavanje Kristijana Burlovića iz Medvid produkcije d.o.o. „Kamera i snimanje u dokumentarnom i igranom filmu“.

Izvor

Leave a Reply


+ 1 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum