Sword Art Online: The Beginning – prva “prava” MMORPG igra

Usporedo s ubrzanim razvojem svakovrsne računalne tehnologije razvija se i svijet gaminga, ili video igara. Tako je IBM nedavno najavio beta testiranje za novu igru Sword Art Online: The Beginning, prvu koja će igračima pružiti iskustvo potpune uronjenosti u virtualni svijet. Inače, Sword Art Online je vrlo popularan anime crtić koji se temelji na nizu kratkih priča smještenih u ne tako daleku budućnost, 2022. godinu. Priče prate igrače tzv. MMORPG igara (Massively multiplayer online role-playing game –masovne on-line igre uloga s puno igrača), u kojima su igrači potpuno uronjeni u virtualnu stvarnost igre. Sudionici igre na glavu stavljaju tzv. NerveGear-kacige koje im omogućuju da svoje avatare kontroliraju svojim mislima. Crtić se s velikim uspjehom upravo prikazuje na mnogim svjetskim televizijama i pobire samo vrhunske kritike.

igra

Autor igre je Reki Kawahara, koji je napisao i hvaljenu igru Accel World, a ilustracije potpisuje abec. Novost gaming verzije je u tome što će ona biti prvi pokušaj da se ideja o igri predstavljenoj u crtiću realizira, odnosno igrači će pomoću posebnih tehnologija u nju biti doslovno uronjeni, igrajući vlastitim animiranim avatarima. Za razliku od likova u igri iz crtića, igrači Sword Art Online: The Beginning neće koristiti svoje misli za kontroliranje svog lika, već će umjesto toga svojim tijelima kontrolirati pokrete u igri. Također, za razliku od crtane verzije, u kojoj igrači umru li u igri umiru i u stvarnom svijetu, ta je opcija u igranoj verziji, dakako, izostavljena.

Igru podržava IBM-ov kognitivni računalni sustav Watson, koji je prvi put predstavljen 2011. godine u televizijskoj emisiji Jeopardy! Tom je prilikom pobijedio dva najveća šampiona tog popularnog tv-showa, Brad Ruttera i Kena Jenningsa, koristeći kombinaciju obrade prirodnog jezika i računalnog učenja.

Oni koji budu odabrani za beta-testiranje biti će skenirani i na temelju toga stvorit će se njihov 3D model, koji će se potom prilagoditi za stvaranje njihovog in-game avatara.

Umjesto izmišljene NerveGear kacige predstavljene u crtiću, igrana verzija koristit će se najnovijim tehnologijama za potpuno uranjanje u virtualne stvarnosti, HTC vive i Oculus Rift.

“Biti će to nešto potpuno drugačije od bilo kojeg drugog iskustva video igara”, najavljuje autor Kawahara. IBM do 4. ožujka traži 208 beta testera, no ako ste se ponadali da bi se mogli prijaviti, to je za sada nemoguće jer se kandidati za prototip testiraju isključivo u Tokiju. Testna „vožnja“ odigrat će se od 18. do 20. ožujka, također u Tokiju.

Izvor

Priredila D. K.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum