Izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)

U petak, 25. ožujka u Dnevnom boravku DC Rojc, s početkom u 20 sati otvara se izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana). Ova izložba bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak skupni je naziv za niz publikacija namijenjenih omladini i izdavanih pod okriljem državnih omladinskih i studentskih organizacija.

Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavi se jednom od njih, ukazujući na brojne sličnosti omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana formativna, sadržajna i politička preklapanja između dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Izložbu kustoski potpisuje Marko Zubak, a izvorno ju je producirala Galerija Galženica iz Velika Gorice.

10553688_1324989030848245_8394968067472260630_o

 O autoru:

Marko Zubak završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer povijest i filozofija. Magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za povijest na Central European Universityju u Budimpešti s tezom o omladinskom tisku u Jugoslaviji (1968-1980). Tijekom studija radio je kao novinar, kritičar i urednik na zagrebačkom Radiju 101, te potom kao urednik u izdavačkoj kući Profil. Sastavio je književnu antologiju, publicirao stručne radove na raznim jezicima, sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i kurirao nekoliko izložbi. Trenutno radi kao znanstveni istraživač na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu gdje se bavi medijima, studentskim pokretima i supkulturama u socijalističkoj Jugoslaviji.

Leave a Reply


6 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum