posljednji trendovi u civilnom sektoru predstavljeni Na Info danima Zaklade

U sklopu Info dana organizacija civilnog društva u utorak,  15. ožujka, su u Dnevnom boravku Rojca u Puli održana tri zasebna predavanja na kojima su brojni okupljeni imali prilike čuti i naučiti o nekim od najvažnijih trendova i inovacija u civilnom sektoru. U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, na događanju u Rojcu istaknuti su predavači upoznali prisutne s temama koje snažno utječu ne samo na udruge i ostale organizacije civilnog društva, već i na cjelokupnu kvalitetu života u lokalnoj zajednici te njezino aktivno građanstvo.

Događanje je otvorio Vladimir Šestović iz European Civic Foruma (Pariz) prezentacijom osnovnih načela javnih politika i javnog zagovaranja, s posebnim naglaskom na primjere na nacionalnoj i europskoj razini. Nakon njegovog je predavanja uslijedila angažirana rasprava među okupljenima koji su iznijeli svoja stajališta o stanju civilnog društva u Istri, te razlozima i uzrocima (ne)aktivnosti istarskih udruga na razvoj javnih politika.

IMG_4918

Veliki je interes pobudilo i izlaganje Mirne Karzen iz zagrebačkog Laboratorija za društvene inovacije. Karzen je u svojem predavanju objasnila što su društvene inovacije, na koji način nastaju, kako se zakonski reguliraju, te je naposljetku taj mnogima apstraktan pojam potkrijepila brojnim primjerima iz prakse. Tako je predstavila neke od najzanimljivijih društvenih inovacija iz Hrvatske i svijeta: cipele za siromašne koje „rastu“ skupa sa stopalom, jakna koja se po potrebi pretvara u šator, zagrebačka tvrtka za catering u kojoj su zaposleni azilanti, a koji pripravljaju i nude jela iz svoje domovine, i dr.

U završnom dijelu događanja, Marko Gregović i Hajdana Rukavina iz društvene tvrtke Brodoto d.o.o. predstavili su svoj projekt „Crowdfunding akademija“ i okupljene upoznali s alternativnim načinima financiranja. Tako su Istrani iz prve ruke čuli što je crowdfunding, koje su neke od najuspješnijih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj, te kako ga i na kojim platformama najuspješnije provesti za financiranje svojih udruga i projekata.

7644_1577908382529530_4640840946385139606_n

Sadržajima bogat drugi dan Info dana zaključen je javnom tribinom u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula, gdje se pred predavačima i organizatorima održao rezime jutarnjeg programa i povela pripadajuća rasprava.

Info dani Zaklade ove će godine trajati od 14. do 18. ožujka, a namijenjeni su svim organizacijama civilnog društva, javnim i privatnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave te ostalim zainteresiranima. Detaljan program moguće je pronaći na mrežnim stranicama Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Leave a Reply


+ 5 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum