Otvorena galerija Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika u Puli

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika je u ponedjeljak 29. veljače u Puli otvorilo vlastitu galeriju u sklopu koje djeluje i strip čitaonica Mrkli mrak. Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU prva je strukovna udruga koja je osnovana sa sjedištem u Puli, a djeluje na području cijele Hrvatske te će se u budućnosti moći osnivati regionalne udruge u drugim županijama. Na samom otvaranju brojna je publika mogla pogledati i izložbu radova članova: Vibor Juhas, Katja Kliba, Uroš Raguž, Vjeran Juhas, Ivana Tomić, Kristina Nefat, Noel Mirković i Gordana Brborivić.

huiu2

– Osnivači naše udruge su umjetnici koji djeluju na više umjetničkih polja. S obzirom da su sve udruge u hrvatskoj specijalizirane za jedno polje djelovanja mi smo odlučili osnovati udrugu koja će okupljati one umjetnike koji se bave s više vidova umjetnosti, a to su: grafički dizajn, kazalište i film, tekstilni dizajn, strip, primijenjeno slikarstvo, multimedija i keramika, izjavila je Kristina Nefat za Radio Rojc.

U sklopu otvaranja udruga je pokrenula i natječaj za mlade i buduće modne dizajnere, a pobjednica je učenica trećeg razreda strukovne škole u Puli Josipa Bilela.

bilela

Svrha otvaranja HUIU galerije je Pulu učiniti atraktivnijim kulturnim središtem, te ju promovirati kao grad interdisciplinarnih umjetnika, stvoriti bolje uvjete za njihovo djelovanje i razvoj; predstaviti djelovanje umjetnika svih polja umjetnosti. Neke od aktivnosti koje će HUIU provoditi u novom prostoru su: razvijanje i stimuliranje hrvatske interdisciplinarne umjetnosti i kulture te promicanje svijesti o kulturi i kulturnim djelatnostima kroz organizaciju radionica, predavanja i javnih tribina iz svih polja umjetnosti; predavanja i edukacije iz područja interdisciplinarnih umjetnosti, dizajna, filma, stripa, glazbe, fotografije; radionice u kojima bi se učesnike upoznavalo s tehnikama iz grafičkog dizajna, likovne umjetnosti, sitotiska, filma, fotografije, stripa, glazbene radionice …

huiu

Strip Čitaonica Mrkli Mrak koja djeluje u prostire galerije zamišljena je kao program pružanja mogućnosti posjetiteljima da se pobliže upoznaju sa svijetom stripa, osobno promotre, po mogućnosti, što novije naslove koji su zastupljeni na domaćem i stranom tržištu te da se upoznaju s raznim žanrovima stripa i oblicima umjetnosti koja se primjenjuje u obliku stripa.

Izvor i fotografije

Leave a Reply


8 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum