Otvorenje izložbe Franca Fontane u novigradskom Lapidariumu

Izložba slavnog talijanskog fotografa Franca Fontane otvorena je u petak 4. ožujka u novigradskom muzeju Lapidariumu, te nam je svom svojom raskoši boja na najljepši način nagovijestila nadolazeće proljeće. Izloženo je 40 fotografija putujuće izložbe pod nazivom „Grand Tour“ kojima ured Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu u suradnji a gradom Novigradom promovira umjetnost i kulturu Italije. Dimenzije izloženih fotografija su u rasponu od 20 puta 30 cm, pa sve do 40 puta 60 cm, a snimljene su u razdoblju od 1961. do 2005. godine na područjima širom Italije: Basilicata, Puglia, Modena, Firenze…. Na fotografijama se nalaze panorame njiva, morski pejzaži, snježne vizure, močvare te urbani detalji na kojima autor u minimalističkom stilu ističući boje slavi svoju zemlju.

marco fontana izložba lapidarium4

Na otvorenju su se prisutnima obratile ravnateljica muzeja dr. sc. Jerica Ziherl i direktorica Talijanskog instituta za kulturu dr. Maria Sica koja je istakla da je za izložbu odabran baš Franco Fontana zbog svoje iznimne kvalitete kako bi nam se ova zemlja na najbolji način predstavila. Fotografije više sliče renesansnim platnima nego fotografijama, prikazuju Italiju, ali ne i Talijane, ogoljene su i bez detalja, ostaju samo linije i pruge boja talijanske zemlje. Ova je izložba, koja čuva se u arhivu u Udinama, jako tražena, a uskoro putuje u Zagreb gdje je najavljen i dolazak samog autora.

marco fontana izložba lapidarium3

Franco Fontana jedan je od najvećih predstavnika talijanske fotografije čija su djela dio kolekcija najvećih muzeja svijeta među kojima su Museum of Modern Art u New Yorku, Metropolitan Museum u Tokiju, George Eastman House u Rochesteru, Ludwig Museum u Kölnu, Museum of Modern Art u San Franciscu, Museum of Fine Arts u Bostonu, Pushkin Museum of Fine Arts u Moskvi, Australian National Gallery u Melbourneu i ostalima.

marco fontana izložba lapidarium8

Uslijedilo je obraćanje dr.sc. Jerice Ziherl koje je najavila festival talijanske kulture u Hrvatskoj uz želju za sudjelovanje Instituta, koji će obuhvaćati talijansku avangardu 60-ih i talijanski dizajn. Opisala je dijela Franca Fontane kao „školski primjer dobre fotografije“ a autora kao „fotografa koji snima zemlju koju voli“.

Franco Fontana, rođen u Modeni 1933., živi i radi u Cognentu (Modena) i jedan je od neospornih protagonista talijanske i međunarodne poslijeratne fotografije. Ponovno je „otkrio“ boju kao izražajno, a ne samo dokumentarno sredstvo, putem novog, ponekad provokativnog istraživanja prirodnog i strukturiranog pejzaža, u proučavanju novih znakova, struktura, kromatskih površina koje odgovaraju njegovoj stvaralačkoj mašti. Izlagao je na samostalnim i kolektivnim izložbama diljem svijeta. Njegova prva samostalna izložba održana je 1965. godine u Torinu (Societa’ fotografica Subalpina). Među njegovim najznačajnijim izložbama su one koje su održane u Metropolitan Museum of Photography u Tokiju 1993., u Scavi Scaglieri u Veroni 2000., u GAM u Torinu 2001., u Palazzo Reale u Milanu 2004., u Maison Européenne de la Photographie u Parizu, u Museo de Arte u Buenos Airesu 2006. i druge. Održavao je radionice diljem svijeta i potpisao promidžbene kampanje, poput onih za Fiat, VolksWagen, Ferrovie dello Stato, Sony, Volvo, Canon, Kodak, Snam, Robe di Kappa. Sedamdesetih godina je stvorio stil koji se u svojoj biti temelji na boji: nekoj vrsti umjetničkog otkrića koje je prikazivalo talijanski pejzaž kao začaranu zemlju, a istodobno je u sebi sažimalo estetiku i tonove boja renesansnog pejzaža, od valovitih brda do plavih nebeskih svodova.

Izložba „Grand Tour“ u novigradskom Lapidariumu može se razgledati do 30. ožujka.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 4 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum