Predstavljanje knjige “James Joyce i film” Nikole Lorencina u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Predstavljanje knjige “James Joyce i film” filmskog i tv redatelja i kritičara Nikole Lorencina bit će održano u petak, 11. ožujka u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Prema riječima autora James Joyce je višestruko povezivan sa svijetom pokretnih slika, bez obzira na to što možemo govoriti samo o “latentnom filmu” u njegovim knjigama.

U svojoj knjizi autor se, kako sam kaže, ne bavi pitanjima mogućih ekranizacija, već samo zapažanjima o Joycu i njegove veze sa filmskom umjetnosti. Prema književnim su djelima Jamesa Joycea snimani filmovi, no te ekranizacije nisu pobudile veliku pažnju sineasta, smatra redatelj i kritičar Nikola Lorencin. Poznati autor ovu „nepravdu“ ispravlja svojom knjigom jednostavnog naziva no kompleksne „joyceovske strukture“. Joyce sa svojom voljenom Norom 1904. godine odlazi iz Dublina i nakratko boravi u Puli. Lorencin se pita nije li se upravo u Puli dogodio njegov prvi ozbiljni susret s filmskom umjetnošću: „Pod svjetlima velikog Elektro-bioskopa braće Lifka, Joyce je, krajem 1904. na pulskom trgu, širom otvorenih očiju, sanjario o nepoznatom i novom svijetu“.

James-Joyce

U sklopu predstavljanja knjige bit će prikazani Lorencinovi filmski kolaži o Joyceu i kolaž filmova snimanih u Rijeci, Istri i Primorju. Knjigu je objavio Filmski centar Srbije. Razgovor s autorom u Dnevnom boravku Rojca moderirat će novinar i urednik Kultruistre Boris Vincek.

Nikola Lorencin, rođen 1940. u Jagodini, filmski je i televizijski redatelj, kritičar i pedagog. Školovao se u Zemunu, Puli i Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (Opća književnost i teorija) te na Akademiji za pozorište, radio, film i TV (Filmska i TV režija) u Beogradu.

Profesionalno bavljenje filmom započeo je kao asistent na projektima Aleksandra Petrovića i usporedno radom na vlastitim filmskim i televizijskim filmovima: od tv ciklusa ‘Neobavezno’ (TV Beograd, urednik Zora Korać), do igranih serija (‘Priče preko pune linije’ ) ili tv drama (Pod starost, Kopilan, Dud, Zemlja) i tv filmova (Mala privreda, Božićna pesma) i dokumentaraca, mahom dugometražnih (Šta i zašto K. Karabaša, Neimari, …i ne uvedi nas u iskušenje, Chess blues). Piše filmsku i tv kritiku, objavljuje eseje i studije (Filmska kaža – elektronska laža, Drama dokumentarca, Nekad i sad – istorija i estetika dokumentarnog filma), suradnik je i urednik u filmskim časopisima ‘Sineast’, ‘McGuffin’, ‘YU film, danas’, ‘Književna reč’, ‘Zenit’; objavljivao u ‘Vidicima’, ‘Studentu’, ‘Filmskoj kulturi’… Već trideset godina surađuje s filmskim i tv kućama (TV BGD – RTS, Art tv, TV Novi Sad, Tv Zagreb…), producentima ‘Adria film’ ,’Zastava film’, ‘Dunav film’, ‘Art film 80’, VANS, ‘Pan film’,’Exp Ilke film’, ‘Fix Focus’… najčešće u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu.

Džejms-Džojs-i-film

Ostvario je veliki dokumentaristički i televizijski opus svih tv žanrova. Za svoje filmove nagrađivan je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima (Velika zlatna medalja ‘Beograd’ za režiju na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, na međunarodnim festivalima Nagrada Zlatni bor na MEFESTU, Zlatibor; Grand Prix na FESTEFu, Kučevo), sudjelovao je na festivalima u Amsterdamu, Krakovu, Kalamati, Moskvi, Čeljabinsku, Parizu…

Filmsko djelo sačinjava veliki broj dokumentarnih, igranih, televizijskih filmova kao i drugih oblika i žanrova. Sve je dokumentarno filmove snimio prema vlastitim scenarijima, a za mnoge druge tv i filmske projekte radio je kao suradnik na scenariju.

Živi u Beogradu, gdje je, do mirovine, kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (za predmete dokumentarni film, osnove filmske režije i režija zvuka) nastojao povezati svoje redateljsko iskustvo i pedagošku praksu. Predavao i na drugim školama ili seminarima – u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Jagodini, Puli… Dvije je godine bio umjetnički direktor beogradskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (2000 – 01.), i dvije godine (2002 – 03.) predsjednik Savjeta istog Festivala; posebno se zalagao da beogradski Festival dobije i međunarodni natjecateljski program, da se formira gradski fond za financiranje dokumentarnih i kratkometražnih filmova te da se objavljuju knjige o ovim filmskim vrstama.

Izvor

Leave a Reply


2 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum