Predstavljena Populogija – stranica učenica pulske Gimnazije

Konferencija za novinare na kojoj je predstavljena internetska stranica Populogija održana je u četvrtak 17. ožujka u knjižnici pulske Gimnazije. Stranica je nastala u sklopu fakultativne nastave Komunikologije u tekućoj školskoj godini 2015. – 2016. te projekta Radionica novih medija udruge Pulska filmska tvornica. Nastavu izvodi profesorica Maja Tatković, dipl. sociologinja kulture i južnoslavenskih jezika, a uz tehničku podršku Tatjane Tomić i Davora Vukovića iz Pulske filmske tvornice. Cilj projekta i medijske platforme na kojoj se on ostvaruje je priprema srednjoškolaca za stvaranje, kritičko čitanje medijskih sadržaja i njihovu distribuciju.

Predstavljanje stranice Populogija u pulskoj Gimnaziji

Predstavljanje stranice Populogija u pulskoj Gimnaziji

Prema riječima ravnateljice Gimnazije Branke Antunović-Piton Komunikologija je pokrenuta kako bi se učenicima ponudili novi fakultativni sadržaji.

– Predmet je koncipiran tako da bude pola teoretski i pola praktični, a stranica je početak našeg praktičnog rada. Učenice su se do sada okušale u većini novinarskih formi i same odabiru čime će se baviti, ovisno o njihovim interesima, te ih mi samo usmjeravamo i pomažemo u uobličavanju tekstova. Stranica se nadopunjava na tjednoj bazi, a njezino ime također su osmislile učenice, ispričala je Tatković.

– Ime stranice smo izmislile na jednom školskom satu i htjele smo da ono bude kreativno i jedinstveno, objasnila je Mia Mesić, jedna od pet učenica zahvaljujući čijem je angažmanu Populogija počela s radom krajem 2015. godine te nastavila rasti i razvijati se. Ostale su Nina Rojnić, Marta Pušić, Alma Smajić i Jana Fočak.

Gif Populogije izrađen stop animacijom

Gif Populogije izrađen stop animacijom

Tomić se osvrnula na dosadašnju suradnju Pulske filmske tvornice s Gimnazijom, koja je počela 2013. godine nizom predavanja na temu medijske kulture, oblasti koja se u školama ne stigne obrađivati.

– Učenice su već medijski pismene i samo im treba pružiti sredstva za rad. Funkcioniramo kao mala novinarska redakcija, a nakon blagdana učenice će se okušati i u snimanju video priloga o temama koje će same odabrati. U tom cilju bit će otvoren i YouTube kanal, rekla je Tomić.

Bez obzira hoće li se baviti novinarstvom ili ne, učenice će naučiti pisati što će im biti od velike koristi u budućnosti, rekla je Tatković. To je potvrdila i Mesić, kojoj pojam Komunikologije u početku nije bio jasan.

– Kada su objasnili cilj predmeta vidjela sam da će mi to biti korisno i za Hrvatski i Engleski jezik, kao i za maturu, jer ću naučiti pisati, a to jako važno u životu, zaključila je Mesić i dodala kako za stranicu rade stvari koje su zanimljive mladima, ali i ostalim generacijama.

Stranica je podijeljena u šest rubrika: Ljudi, rubrika s intervjuima, Vox poPuli, rubrika s anketama, Top 5, TV/Film, Razglednica i O nama. Početna stranica ima gif, odnosno stop animaciju, koja je rađena u PFT-u. Tomić je napomenula kako bi im treba kompjuter s potrebnim programima za obradu slike i tekstova, jer bi na taj način učenice mogle same plasirati tekstove i proći na taj način cijeli proces rada. Po pitanju fotografije savjetodavnu pomoć im pruža Davor Vuković, dok je za dizajn stranice zaslužan Sandro Butković.

Više informacija moguće je pronaći na stranici www.populogija.pulskafilmskatvornica.hr i http://www.populogija.pulskafilmskatvornica.hr/o-nama/.

Projekt Radionice novih medija financijski je podržao Grad Pula.

Izvor

Foto Dejan ŠTIFANIĆ

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum