ŽENE I VODA – globalne meditacije i inicijative u ožujku

 Čini se da svijet svakim danom ulazi u sve veći kaos, stoga su se u posljednje vrijeme intenzivnije zaredale i razne inicijative iscjeljenja, pa tako i koordinirane globalne meditacije i molitve. Za ožujak su najavljena čak četiri takva događaja, od kojih će se prvi dogoditi danas, povodom Dana žena, kada će se žene iz cijelog svijeta u meditaciji i molitvi okupiti u svoje, formalne ili neformalne, kružoke. U našoj vremenskoj zoni zakazani globalno sinhronizirani početak je u 17 sati.

meditacija1

Umjesto pojašnjenja, donosimo Vam tekst videa kojim se najavljuje taj događaj:

„Od početka vremena žene su se oduvijek okupljale u kružoke kako bi iscjeljivale sebe i svoje zajednice. U vremenu smo u kojem ponovno raste prava moć ženskosti. Diljem svijeta žene se okupljaju u krugove kako bismo iscijelile naše duboke rane, podijelile svoje priče i osnažile naše glasove. Mi smo žene Zemljanke. Podižu nas ljubav i znoj uloženi u nastojanja koja su nas ovdje dovela. Krećemo se onkraj svih sumnji i strahova i uzdignule smo se iz pepela i suza. Jake smo, još jače zahvaljujući onima koje su prije nas bile odlučno u ime mira, unatoč osuđivanjima, protivljenjima i zastrašivanju. Mudrije smo zbog suosjećanja koje su dijelile one koji su izdržale patnju i nejednakosti, a govorile o slobodi i praštanju za sve. Njihove riječi još odjekuju u našim srcima, proglašavajući da su ljubav i jednakost najmoćnije niti u tkanju ljudskog stvaranja. Stojimo s rukom u ruci s onima koji osjećaju i vide duboki potencijal ovog novog poglavlja ljudskog društva, u kojem se ženska bit smatra svetom i svi muškarci i žene su jednako slobodni.

Majko, sestro, kćeri, dijete – mi stojimo zajedno, mi smo slatki zbor inspirativnih voditeljica, njegovateljica i učiteljica koje rađaju novi svijet. Sada je vrijeme za jedinstvo. Na Međunarodni dan žena 8. ožujka pozivamo sve žene da se okupe u krugove. Sve žene, svih tradicija i nacija: podijelite vaše priče, podijelite vašu bol, podijelite vašu mudrost i zajedno dijelimo našu pobjedu. Zajedno potičemo globalno sestrinstvo, zajedno iscjeljujemo naš Planet. Hvala Vam!“

meditacija2

O Jamesu Twymanu i njegovim molitvenim i meditacijskim globalnim inicijativama smo već pisali, kad smo najavili njegovu inicijativu za mir u Siriji 1.veljače. U ožujku on i organizacije koje su mu se pridružile organiziraju dvije globalne meditacije: prva će se održati od 11. do 13. ožujka, pod nazivom „meditacija za sinhroniziranje planetarnog srca“. U videu kojim je najavljuje Twyman, uz ostalo, pita: „Što biste učinili kad biste vidjeli da se srce vaše majke lomi pred vašim očima i potrebna je hitna oživljujuća pažnja? Ona će preživjeti samo ako odmah djelujete, kako bi je vratili u zdravlje i savršenu harmoniju. Ponavljam: Što biste učinili? Ovo nije tek ideja, već i današnja stvarnost našeg Planeta. Gajino (Zemljino) srce nam puca pred očima, dok eskaliraju ratovi, povećava se nasilje i zagađenje začepljuje njene arterije. Koje hitne operacije joj možemo pržiti kako bismo našoj Majci vratili zdravlje?“ U ovom trodnevnom razdoblju globalnih meditacija samo u New Delhiju, na Festivalu svjetske kulture u organizaciji yoga pokreta „Umijeće življenja“, u meditaciji za srce Zemlje okupit će se 3 i pol milijuna ljudi. Ovaj Festival  slavi različitost kultura cijeloga svijeta, istovremeno naglašavajući naše jedinstvo kao ljudske obitelji.

Druga Twymanova inicijativa su sit-in okupljanja meditanata u SAD-u, ali i svim drugim mjestima diljem svijeta na kojima se događaju predizborni skupovi političara. Meditanti neće ništa govoriti, samom će svojom prisutnošću, odjeveni u majice s natpisom „Meditirajte za mir“, širiti poruku o vrijednosti meditacije.

Četvrta, za 19. ožujak najavljena, globalna meditacija je ona koja se tradicionalno događa uz Svjetski dan voda i svake godine okuplja sve više sudionika. Moto događaja ove godine je „Blagoslovimo vode“. „Prisjetimo se da je sva voda sveta“ kažu iz organizacije Uplift i Unify u pozivu za ovaj događaj: „Pridružite nam se kako bismo zajedno blagoslovili vode širom svijeta i poduzeti prvi korak prema njihovom čišćenju i obnovi.“

žene i voda

Mnogima se meditiranje, molitve i blagoslivljanje čine suviše apstraktnim, ili čak beskorisnim i jalovim pokušajima. I u kampanji „Blagoslovimo vode“ slažu se da je najbolji način da se vode doista blagoslove taj da se aktivno radi na njihovoj zaštiti i pročišćenju jer se na taj način blagoslov pruža svom životu. Stoga na kraju ovog pregleda dodajemo i jedan vrlo konkretan inspirativan primjer pozitivnog djelovanja za vode svijeta, kampanju „Donositeljice vode“, koja istovremeno čisti vode i osnažuje ženskost. „Donositeljice vode“ je organizacija žena koja imaju pristup pitkoj vodi i rade na tome da se ona distribuira predjelima koji ga nemaju, a poznat je stravično alarmantan podatak da danas čak 880 milijuna ljudi u svijetu nema pristup čistoj vodi. Najnoviji dobar primjer rada ove organizacije jest taj da su ove godine dostavili filtere za vodu plemenu Kichwa u Nacionalnom parku Yasuni, biološki najraznolikijem području cijele Amazone, poznatom  po masivnim bušenjima od strane korporacije Chevron i katastrofalnom izlijevanju nafte 2013. godine. Slično mnogim zajednicama diljem planeta, i kod Kichwa žene su te prikupljaju vodu i odgovorne su za zdravlje svoje obitelji. Ovom akcijom Kichwa su dobili 150 filtera koji su raspoređeni uzduž korita zagađene rijeke. Svaki filtar dnevno može pročistiti vodu za 100 ljudi, a vijek trajanja mu je oko 10 godina.

„Donositeljice voda“ na sličnim projektima surađuju i s organizacijom „Valovi voda“, koja je kao svoju misiju istaknula donošenje vode svima kojima je potrebna, a sigurno je da su slične inicijative svijetu sve potrebnije i da će ih biti sve više.

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


− 8 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum