Bijele večeri: “Rashomon” Akutagawe i Kurosawe U PULSKOJ FILMSKOJ TVORNICI

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice vraćaju se ovoga četvrtka, 7. travnja, u 20 sati, a na programu će biti ekranizacija dviju priča Ryunosuka Akutagawe koje je legendarni Akira Kurosawa pretočio u možda najpoznatiji japanski film svih vremena – “Rashomon” iz 1950. Ulaz na program je slobodan.

Rashomon su najveće dveri u Kyotu, koje su nakon raznih epidemija i društvenih kriza ostale zapuštene te su s vremenom propale. Samotni sluga koji je ostao bez posla pokušava u njima pronaći zaklon, ali primjećuje čudno svjetlo… Daljnji razvoj priče i njezin završetak dočaravaju dramu čovjeka suočenog s ružnoćom ovoga svijeta i zlom, moralnom dilemom i relativnošću moralnih vrijednosti. Glasoviti Kurosawin film više se oslanja na priču “U lugu”, u kojoj kroz proturječne iskaze svjedoka i sudionika jednoga zločina pisac predočuje dvojbenu ravnotežu između iluzije, zbilje i relativnosti istine. Akutagawa je iznimno značajni japanski pisac s početka 20. stoljeća, a njegovo se pripovijedanje odlikuje perfekcionistički izbrušenim stilom i formom, kao i naglašenim osjećajem za paradoks utemeljen u zenu. Tematski je često crpio iz japanskih srednjovjekovnih pučkih legendi, ali je nadahnuće nalazio i među kineskim i europskim klasicima.

rashomon 1

Akira Kurosawa koristio je za “Rashomon” dvije Akutagawine priče: naslovnu “Rashomon” (podloga za mjesto radnje) i “U lugu” (podloga za likove i radnju). Film je snimljen u suradnji sa snimateljem Kazuom Miyagawom, a glavne su uloge tumačili Toshiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori i Takashi Shimura. Film opisuje silovanje žene i kasnije ubojstvo njenog muža kroz različite priče četiri svjedoka, uključujući i silovatelja te, putem medija, mrtvog muškarca. Priče su međusobno kontradiktorne, pa gledatelj mora sam prosuditi koja je od njih točna. Priča se razvija putem prisjećanja četiriju likova – bandita Tađōmarua, ubijenog samuraja, njegove žene i bezimenog drvosječe – na događaje koji su se odvili jednog poslijepodneva u lugu. Ali to je isto tako prisjećanje u prisjećanju, jer priče svjedoka razuzdanom pučaninu iznose drvosječa i svećenik dok u razrušenoj stražarnici zvanoj Rašomon čekaju završetak kišne oluje.

Za Rašomon se može reći kako je predstavio Kurosawu i japansku kinematografiju zapadnoj publici, a smatra se jednim od njegovih remek-djela. Film je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, a na 24. dodjeli Oscara uručena mu je počasna nagrada.

rashomon2

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja na rasporedu je diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

rashomon3

Osnovne informacije:

Knjiga: Ryunosuke Akutagawa “Rashomon i druge priče” (Šareni dućant, 2000., 188 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pet (5) primjeraka.

Film: “Rashomon” (1950.) / Režija: Akira Kurosawa / Glavne uloge: Toshiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori i Takashi Shimura.

Leave a Reply


5 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum