Izložba Prenamjena prošlosti – Audiobiografija

U petak 15. travnja u Dnevnom boravku Rojca s početkom u 20:00 sati otvara se izložba “Prenamjena prošlosti – Audiobiografija” autorice Alme Selmanović. Ideja s kojom se bavi je nastojanje recikliranja u svakom pogledu kao načinu življenja.

audiografija_rojc

Osim što smo pretrpani ponudom stvari kojom uzgajamo umišljene potrebe, gušimo prostor gradeći zbirku ovisnosti i vrednujući život kroz uspješnost održavanja iste. Izvor je nevidljiv i neopipljiv kontejner iskustava i doživljaja o kojima stvaramo sliku i sud, te nesvjesnim strahom, na koji smo naviknuti godinama, zatvaramo mogućnost prihvaćanja, prenamjene i promjene. Svaki događaj manje ili više kompleksan niz je uzroka i posljedica koje ne možemo pojmiti, što vodi do zaključka da sud nije moguć ni potreban. Kroz odrastanje upijamo utjecaje gotovo nesvjesni izbora. Kao djeca smo protočni i našu ličnost tkaju tuđi izbori na temelju kojih s vremenom i sami odlučujemo. Gledajući na ljudski život u cjelini pravi osobni izbor zapravo ne postoji, a nemogućnost povratka samom sebi, zbog toga što bi početak bio ne postojanje, zapravo govori o nužnosti prihvaćanja i prepuštanja da bi se postigla promjena.

Audio kazete su simbol izbora obiteljske zajednice i utjecaja na daljnji osobni izbor, koji je često zbog želje za odcjepljenjem i opiranjem od prvotnog utjecaja extremno suprotan, što rezultira postajanjem onog protiv čega se bori. Izbor komponiranih zvukova na koje duh neposredno titra odraz su ličnosti i osobnosti koja  gradi, bilježi i prepoznaje ili potiče senzacije. Kolekcije kazeta su poput zvučnog albuma isječaka naših stanja i  poistovjećenih doživjaja. Glazba je moćan medij a direktno djelovanje zvuka dodatno naglašava nužnost kvalitetnog glazbenog stvaralaštva pa možda i negira ili znatno sužava ponudu na “polici”.

PRENAMJENA_PROSLOSTI_audiobiografija_620_350_s_c1

Leave a Reply


− 2 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum