Pozivi na konferencije

U pulskom Društvenom centru Rojc od 27. do 28. travnja bit će održana međunarodna konferencija “Open spaces for sharing and imagination” (Prostori otvoreni za dijeljenje i maštu). Kroz dva dana, 20 izlagača iz deset europskih gradova (Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordeaux, London, Oberhausen, Liepaja, Beograd, Zagreb i Pula) razgovarat će o kreativnoj upotrebi napuštenih zgrada, te predstaviti primjere dobre prakse iz različitih kulturnih i društvenih centara. Program i prijavnice potražite na sljedećem linku: www.facebook.com/events/870424559747717/.

dc_rojc_unutarnje_dvoriste

Pod naslovom „It’s (about) Politics („To je politika/Radi se o politici“), svoj 81. susret će u Beču, Austria, od 5. do 8. svibnja održati europska mreža nezavisnih kulturnih centara TEH – Trans Europe Halles. Biti će to prostor za raspravu i razmišljanje o emancipacijskim potencijalima i utjecaju kulturnih praksi. U kontekstu narastajuće nelagode oko globalizacije i moći tržišta, gubitka demokracije, nejednakosti, nagrizanja solidarnosti i sve veće nesigurnosti posla i običnog dnevnog preživljavanja, ova će konferencija pokušati pronaći neke odgovore na pitanje što uopće znači biti „političkim“: Što to znači za svakog od nas? Kako postupiti? Kako možemo djelovati – kao pojedinci, kao kolektivi, kao institucije? Za više informacija i prijave posjetite: http://teh.net/next-meeting/.

wuk

U Montrealu, Kanadi, od 9. do 11. svibnja bit će održan međunarodni simpozij o mjerenju digitalnih kulturnih proizvoda. Prijelaz na digitalne metode kreiranja, proizvodnje i širenja kulturnih djela radikalno je promijenilo uvjete za njihovo statističko mjerenje, dovodeći u pitanje relevantnost sadašnjih statističkih podataka o kulturi. U tom kontekstu organizatori, UNESCO-ov Institut za statistiku i Opservatorij kulture i komunikacija iz Quebeca, okupiti će stručnjake statističare i istraživače iz drugih područja (npr. elektronska trgovina i autorska prava) iz cijelog svijeta, da bi razmatrali pitanja, metode, prakse i inovacije oko statističkog obrađivanja digitaliziranih kulturnih proizvoda. Više.

unesco

U organizaciji Fakulteta za društvene znanosti pri Nova Univerzitetu u Lisabonu, 17. i 18. studenog bit će  održana Međunarodna konferencija naslovljena: „Izgubljeni i preobraženi gradovi: digitalna perspektiva“. Grad je po definiciji živo biće – navodi se u obrazloženju konferencije – a prevodi se u zajedništvo pojedinaca koji dijele i djeluju na materijalnom, društvenom i kulturnom okruženju. Kao takav, grad nosi i povijest identiteta. Da bismo upoznali povijest grada potrebno je razumjeti naše mjesto u suvremenosti, dok vrijeme briše memoriju kroz razvoj i katastrofe. Gradovi mogu jednostavno nestati jer su izgubili svoj status u društvu, pretrpjeli teške katastrofe ili se transformirali toliko radikalno da njihovu povijest više nije bitno pratiti. Mogu, međutim biti i primjer uspješnog apsorbiranja izgrađenog i kulturne baštine kroz njihovu rehabilitaciju i ponovnu uporabu. Digitalna tehnologija danas igra važnu ulogu u proučavanju gradova i očuvanju njihove baštine. Također omogućuje suradnju interdisciplinarnih istraživačkih timova, često u stvarnom vremenu. Tako dobivena znanja unapređuju razumijevanje današnjeg grada i planiranje gradova budućnosti. U povodu 261. godišnjice velikog potresa u Lisabonu 1755., organizatori pozivaju znanstvenike i stručnjake iz područja istraživanja baštine, digitalnih humanističkih znanosti, povijesti, povijesti umjetnosti i informacijske tehnologije, s ciljem razmjene iskustava i znanja o digitalnoj baštini i stvaranja integrativne perspektive proučavanja izgubljene ili transformirane urbane stvarnosti. Preferiraju se radovi koji se bave sljedećim temama: Povijesni grad iz 2D u virtualnoj i proširenoj stvarnosti; Gradovi kao virtualni muzeji; Gradovi, turizam i digitalna baština; Digitalna baština: metodološki i epistemološki izazovi; Suvremeni grad i digitalni državljanstvo. Sažetke možete poslati na ovu adresu do 30. lipnja, a više informacija o konferenciji potražite na adresi: https://lostcitiesconference2016.wordpress.com.

lisbon

Priredila D. K.

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum