„Staklene oči“ i „Rakijaški dnevnik“ „uplovljavaju“ u Pulsku filmsku tvornicu

U četvrtak 28. travnja u 20 sati u Pulsku filmsku tvornicu „uplovit“ će dva pobjednička dokumentarca s 13. izdanja Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u lučici u Ičićima. Pulska publika imat će priliku pogledati dva eksperimentalno-dokumentarna filma, „Staklene oči“ redatelja Maria Papića (Grupa 7, Kinoklub Zagreb, 17′), dobitnika posebnog priznanja žirija u glavnom programu 13. LFF-a, i „Rakijaški dnevnik“ redatelja Damira Čučića (Hrvatski filmski savez, 82′), dobitnika nagrade za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

foto

„Staklene oči“ filmski je portret Zagreba nastao snimanjem refleksija na objektima koji čine dio zagrebačkog krajolika. Oslikavajući grad njegovom refleksijom u samome sebi, redatelj pokušava oslikati samu dušu grada.

Mario Haber bio je tonski snimatelj i predani proizvođač domaće rakije. Više od desetljeća snimao je živopisne razgovore i zvukove u svojoj kući i oko fermentora alkohola, a „Rakijaški dnevnik“ vizualna je rekonstrukcija Haberovih audiosnimaka. Film je na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma 2015. nagrađen za najbolju montažu, fotografiju i glazbu, na Danima hrvatskog filma 2015. nagrađen je za najbolju kameru, na Pulskom filmskom festivalu 2015. nagrađen je Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka, a na Splitskom filmskom festivalu/Međunarodnom festivalu novog filma 2015. posebnim priznanjem.

foto1

Liburnia Film Festival i Pulska filmska tvornica i prije nekoliko tjedana organizirali su dokumentarnu večer, spojivši programe Klubodrom (PFT) i Liburnia uplovljava (LFF). Tad su prikazivani najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, „Lijepo mi je s tobom, znaš“ redateljice Eve Kraljević, te film „Goli“ redateljice Tihe K. Gudac, koji je na LFF-u osvojio glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za najboljeg montažera.

Nakon Pule, filmska turneja Liburnia uplovljava nastavlja se u Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji. Također, u tijeku su prijave za filmove koji će biti prikazani na 14. Liburnia Film Festivalu (23. – 27. kolovoza 2016.). Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2015. ili 2016. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji, ako je Hrvatska najkasnije druga koprodukcijska zemlja u nizu. Natječaj je otvoren do 8. lipnja 2016., rezultati će biti poznati sredinom srpnja a više o prijavama nalazi se na web stranicama festivala, www.liburniafilmfestival.com. Projekcije u Pulskoj filmskoj tvornici počinju u 20 sati a ulaz je besplatan!

Leave a Reply


− 5 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum