Bijele večeri: “Carstvo sunca” Ballarda i Spielberga

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 12. svibnja, u 20 sati projekcijom ekranizacije povijesnog romana “Carstvo sunca” vizionara J. G. Ballarda (1984.), u režiji tada nenadmašnog Stevena Spielberga (“Empire of the Sun”, 1987.). Ulaz na program je slobodan!

plakat_imperiya-solnca

J. G. Ballard je globalno poznat po svojim hibridnim znanstveno-fantastičnim romanima koji seciraju bolesti sadašnjosti te od tih komada slažu zasluženo distopičnu budućnost izgrađenu na trulim temeljima socijalne nepravde, bešćutnosti i egoističnog individualizma. Ta društvena strava i užas u kojoj čovječanstvo u tren oka nazaduje sve do kanibalizma (“High Rise”) ili pogubnih fetišističkih perverzija (“Crash”) ima svoje korijenje u iskustvima autora koji je dio djetinjstva, tijekom Drugog svjetskog rata, proveo u japanskom izbjegličkom logoru u Kini.

Glavni lik romana je Jamie Graham kroz čije oči doživljavamo japansku okupaciju Šangaja, život u kampu i ponovni susret s roditeljima nakon američke intervencije. “Carstvo sunca” nije autobiografski roman (Ballardovi roditelji su bili s njim u logoru), no proživljene i preživljene priče vješto su preoblikovane u preciznu i britku prozu koja čitatelju ostavlja ožiljke.

Kada se Spielberg odlučio za ekranizaciju Ballardovog remek djela iza sebe je već imao “Ralje”, “E.T.-a” i “Bliske susrete treće vrste”, te dvije epizode iz serijala o Indiani Jonesu. Međutim, upravo je s filmom prije “Carstva sunca” – “Boja purpura” – pokazao da se može uhvatiti u koštac i s ozbiljnim, delikatnim i važnim temama. Carstvo blockbustera već je osvojio (a jednom rukom i stvorio) te mu je preostalo da se dokaže i kao ozbiljni redatelj obećavajuće karijere, čiji je vrhunac u tom pravcu bila “Schindlerova lista”.

“Carstvo sunca” je bila vrlo važna stepenica na toj uzlaznoj putanji, a u ostvarenju vizije zasigurno mu je pomogao mladi Christian Bale u naslovnoj ulozi i briljantan John Malkovich u ulozi logoraša Basiea. Film je nominiran za šest Oscara, uglavnom u tehničkim kategorijama, no vratio se doma praznih ruku.

OSNOVNE INFORMACIJE:Christian Bale in Empire of the Sun (1987)

Knjiga:

J. G. Ballard “Carstvo sunca” (Znanje, 1987., 337 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjerka.

 Film:

“Empire oft he Sun” (1987.)

Režija: Steven Spielberg

Glavne uloge: John Malkovich, Miranda Richardson, Nigel Havers i Christian Bale

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojega vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok nakon gledanja slijedi diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Autor teksta: Boris Vincek

Leave a Reply


8 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum