EAF 2016. u Bruxellesu – poziv na sudjelovanje mladih umjetnika

rok: 31.05.2016

“Kako ponovno progledati” tema je ovogodišnjeg Europskog foruma umjetnosti 2016. koji će se održati od 25. do 27. lipnja 2016. godine u Bruxellesu u organizaciji Predstavničkog ureda Istarske županije u Bruxellesu i organizacije World Youth Alliance Europe. Trodnevna konferencija i izložba radova sudionika okupit će mlade umjetnike, umjetničke kritičare, srednjoškolce, europske utjecajne donositelje odluka u području umjetnosti i kulture te sve entuzijaste koji se na bilo koji način bave umjetnošću, a dolaze iz raznih dijelova Europe, kako bi zajedničkim snagama i umrežavanjem pokazali da umjetnost može unaprijediti naše lokalne zajednice te pridonijeti razvitku cjelokupnog društva.

Mnogi mladi umjetnici i zaljubljenici u umjetnost iz raznih dijelova Europe, a među njima i 12 Hrvata, imat će priliku sudjelovati na spomenutom Forumu, sponzoriranom od strane Europske unije kroz program Erasmus+. Svim sudionicima bit će pokriveni putni troškovi, hrana i smještaj u Bruxellesu za vrijeme trajanja događaja, no ne i iznos participacije na Forumu, koji iznosi 50 eura. Svaki sudionik može se prijaviti za dobivanje popusta na iznos participacije, koji će biti dodijeljen na individualnoj bazi, s obzirom da sudionici dolaze iz država različitog standarda.

Bogati program Europskog foruma umjetnosti 2016. sastojat će se od predavanja i panel rasprava s ekspertima, europskim umjetnicima, opinion makerima, te vodećim osobama u kulturi i umjetnosti iz Europskih institucija. Posljednji dan konferencije bit će održan u Europskom parlamentu, gdje će se pregovarati o važnoj Deklaraciji iz tog područja. Forum će imati i opušteniji dio programa uz nastup glazbenika te dodjelu nagrada.

Pozivaju se svi mladi umjetnici od 18 do 30 godina, ali i oni koji su željni sudjelovanja na ovome događaju da ispune prijavu na stranici https://www.wya.net/event/wya-european-arts-forum-2016-art-and-culture/ gdje će dobiti više informacija o samom događaju.

EAF2016-DRAFT2_Blue_web-banner1

Na gore navedenoj internetskoj stranici nalaze se vidjeti dvije vrste prijava: Prijava za umjetnike (koji izlažu svoje radove) i Prijava za sudionike (koji ne izlažu radove). Ukoliko se prijavljujete kao umjetnik i želite izložiti svoja djela, važno je u prijavi napomenuti možete li sa sobom ponijeti svoja djela koja biste izlagali ili vam je potrebna posebna organizacija u zračnom prijevozu, što je moguće dogovoriti sa samom organizacijom World Youth Alliance-a.

Prijavu treba poslati do kraja svibnja (uključujući 31.5.2016.) na email: europe@wya.net.

Za sva dodatna pitanja i informacije možete se obratiti Predstavničkom uredu Istarske županije u Bruxellesu na e- mail: eu.office@istra-istria.hr.  

Europski forum umjetnosti stvoren kako bi pružio podršku i suradnju mladim talentiranim umjetnicima na njihovom profesionalnom putu, te obogatio kulturnu ponudu malih zajednica. Poseban je naglasak stavljen na umreževanje mladih umjetnika širom Europe te izgradnju platforme za razmjenu ideja u kulturi i umjetnosti, potičući jedinstvene talente.

51RYMeipsLL._SX322_BO1,204,203,200_Tema ovogodišnjeg Europskog foruma umjetnosti 2016 , “Kako ponovno progledati”, inspirirana je esejom njemačkog pisca i filozofa, Josepha Piepera, koji je 1952. godine putovao brodom iz New Yorka za Rotterdam i zapisao svoja promišljanja. Ne misleći na osjetilo vida, već na nešto puno dublje, što prodire u sposobnost percipiranja realnosti na jednoj duhovnoj i filozofskoj razini. Autor u tekstu spominje pojam vizualne buke kojim je današnji čovjek stalno okružen, stoga treba naučiti kako ponovno progledati. Današnji čovjek ima poteškoća u tome kako progledati  iz vrlo jednostavnog razloga, a to je upravo zato što ima previše toga za gledati. Kako biti više od samo aktivnog potrošača koji koristi proizvode stvorene za masu, te vjeruje u svaki slogan vještih komunikacijskih stručnjaka?

 

Umjetnost pruža prozor u kompleksnost, integritet i ljepotu ljudske prirode i prirodnog svijeta. Izraz je ljudskog dostojanstva i važan je dio želje pojedinca za samoizražavanjem u svijetu.

Leave a Reply


4 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum