KARLOVAC MEĐU NAGRAĐENIMA ZA OČUVANJE EU BAŠTINE – Kongres Europa Nostra

Od 22. do 27. svibnja u španjolskoj prijestolnici, Madridu, održava se ovogodišnji Kongres o Europskoj baštini što ga, u suradnji s domaćim ogrankom, Hispania Nostra, priređuje organizacija Europa Nostra koja ove godine slavi svoj 40. rođendan. Kongres sudionicima (profesionalcima, volonterima, donositeljima odluka, partnerima i podupirateljima) pruža jedinstvenu platformu za umrežavanje, izgradnju kapaciteta i učenje od kolega, za suradnju i razmjene mišljenja o najnovijim trendovima u politikama EU-a vezanih uz baštinu. Fokus ovogodišnjeg Kongresa je na socijalnom sudjelovanju u zaštiti kulturne baštine, o čemu će se raspravljati sutra, 25. svibnja, na cjelodnevnom Forumu o  u kulturnom centru Conde Duque, dok će zaključci Foruma biti predstavljeni sljedećeg dana na Glavnoj skupštini Europa Nostrae.

25861491420_d39b29e161_zPored spomenutog Foruma, među glavnim javnim događajima Kongresa je dodjela nagrada Europske baštine, održana 24. svibnja, u povijesnom kaštelu Zarzuela. Izgrađen 1856. to je prvi i jedini teatar posvećen španjolskim operetama, klasificiran 1994. kao nacionalni spomenik kulture. Domaćini ovog događaja bli su Predsjednik Europa Nostrae, Maestro Plácido Domingo i europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport, Tibor Navracsics. Oni su čestitali dobitnicima ovogodišnjih EU nagrada za kulturnu baštinu, a pobjednički projekti su predstavljeni u jutarnjim satima na madridskom  arhitektonskom Fakultetu.

Povjerenstvo sastavljeno od neovisnih stručnjaka ocijenilo je ukupno 187 prijava organizacija i pojedinaca iz 36 zemalja diljem EU, te odabrao 28 laureata iz 16 zemalja prepoznatih po njihovim dostignućima u očuvanju, istraživanju, posvećenosti službi i obrazovanju, obuci i podizanju svijesti o baštini.25861515840_7b1e3c6774_z

Od prijavljenih hrvatskih projekata na popisu nagrađenih je karlovački projekt „Zvijezda u školi“, nagrađen u kategoriji „Obrazovanje i podizanje svjesnosti“. Karlovac je sagrađen kao obrambena utvrda u obliku šesterokrake zvijezde. Iako se grad od tada znatno razvio, oblik zvijezde ostao je sačuvan i čini povijesnu gradsku jezgru. Projekt „Zvijezda u školi“ dovodi učenike osnovnih i srednjih škola i njihove učitelje u Zvijezdu, koristeći je kao učionicu na otvorenom gdje se odvijaju različite kreativne aktivnosti. Na primjer, na satu matematike učenici osnovnih škola mjere ulice, trgove i spomenike u Zvijezdi, koristeći zakonitosti geometrije. Na drugim radionicama, učenici tijekom boravka u Zvijezdi, uče o biljkama koje rastu u gradskoj jezgri, ili pak slikaju pročelja povijesnih građevina. Neke od radionica su sadržajem više usmjerene na baštinu i povijest gdje stječu znanja o karlovačkim povijesnim ličnostima ili o razlikama između katoličke i pravoslavne vjere te koriste nova saznanja o bogatoj baštini kako bi revitalizirali svoj grad. Projektni cilj je jačanje lokalnog identiteta i ukazivanje na gospodarski značaj Zvijezde za grad Karlovac. “Naglašavajući potencijal kulturne i povijesne baštine kao teme i sadržaja različitih područja učenja, ova je inicijativa doprinijela održivom očuvanju Zvijezde”, ocijenilo je povjerenstvo.

Tijekom svečanosti dodjele nagrada objavljena su i imena sedam Grand Prix laureata, od kojih će svaki primiti novčane nagrade od po 10.000 €.

26041847072_e54e021893_z“Srdačno čestitam pobjednicima i njihovim timovima na izuzetnom radu. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, mnoga blaga europske kulturne baštine zaštićena su i revitalizirana za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Njihovi projekti podižu svijesti o kulturnoj baštini kao strateškom resursu za europsko društvo i gospodarstvo. Kulturna baština sjedinjuje ljude, gradi mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istovremeno, ona stvara gospodarski rast, potiče održivi razvoj, socijalne sudjelovanje i uključivanje – što je danas važnije no ikad. Stoga podržavam ove sheme nagrađivanja i druge projekte baštine našeg programa Kreativna Europa i nastavit ću to činiti”, izjavio je Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mladež i sport.

Tijekom kongresa u Madridu, Europa Nostra će nastojati proširiti svoju mrežu članova, partnera i kontakata, a predstaviti će i određen broj dobrih primjera baštinskih inicijativa u Španjolskoj kroz novi broj svog magazina „Baština u pokretu“ u potpunosti posvećen ovoj zemlji. Kongres ima potporu programa EU Kreativna Europa.

Više:

You tube kanal Europa nostra

Fotografije

Priredila D. KNAPIĆ

Leave a Reply


7 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum