Otvorenje izložbe Marca Chagalla u Zavičajnom muzeju Rovinja

Iizložba litografija i bakroreza slavnog Marca Chagalla naziva „S onu stranu boje“ otvorena je u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, u subotu 30. travnja , a može se razgledati do 2. listopada. Retrospektiva Chagallova grafičkog opusa sastoji se od 90 dijela nastalih od 1923. do 1985. godine, uključujući i posljednju litografiju koju je Chagall ikada napravio nazvanu „Prema drugoj svjetlosti“. Dimenzije variraju od čestitki A5 formata do 60 sa 80 cm velikih djela podijeljenih u osam tema ili cjelina (Biblija, Mrtve duše, Odiseja, Poemi, Pariz, Verve Bible, Exodus, Prozori Jeruzalema) od kojih su neka crno-bijela, a velika većina u boji – jer boja je za Chagalla bila sve. Organizaciju izložbe potpisuju Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić iz udruge Rebel collective i Marija Smolica – ravnateljica Zavičajnog muzeja grada Rovinja.

IMG_1847„Chagallove prve litografske ploče izvedene su jednostavno u kredi na litografskome papiru dok pravi prvi počeci u litografiji datiraju iz 1949.“ piše Charles Sorlier te dodaje „Za Chagalla litografija nije samo sredstvo za reprodukciju njegova rada, već bitna komponenta jednog oblika stvaralaštva koja ne može pronaći izraz u bilo kojem drugom mediju. U Chagallovom velikom rasponu radova njegove litografije ne mogu biti odvojene od njegova slikarstva. Vječno ponavljajući, a ostajući svoj, Chagall donosi poruku radosti i nade. Povijest litografije je sada povijest Chagalla i ostalih… Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, jer odveć bolno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta a srcem ljubavnika, istinom prodorno i ustrajno ali uvijek u bojama – to je Chagall.“

“Boja je sve. Kad je boja dobra, forma je dobra. Boja je sve.

Boja je vibracija poput glazbe; a sve jest vibracija.”

IMG_1850

Spomenute serije ilustracija dio su važne umjetnikove publikacije nastale iz suradnje s francuskim izdavačem imena Teriade, uz Vollarda najbitnijeg naručitelja Chagallovih radova. Prvo izdanje doživjele su u francuskom časopisu Verve, a njihova iznimnost ogleda se u dotad neviđenom zahvaćanju svjetla kroz dinamiku kolorita; nitko prije Chagalla nije postigao tako savršenu sljubljenost besprijekornosti inspiracije i apsolutnog majstorstva umješnosti u čije je najdublje tajne tako suptilno penetrirao.

IMG_1895

Spoj umjetnikovog osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva; između ljubavi i revolucija, slobodarskog Pariza i oktobarske Rusije, oblikuje lik usamljenog vizionara, građanina svijeta, istovremene naivne neokaljanosti i hrabre začuđenosti – u personifikaciju univerzalnog stranca vječna šarma. Duboko religiozan i istinski domoljuban, njegov je rad vjerojatno najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem drugoga.

Marc Chagall rodio se 7. srpnja, 1887. u bjeloruskom Vitebsku u židovskoj obitelji latvijskog porijekla. Od 1907. do 1910. studira na Carskoj školi za lijepe umjetnosti u Sankt Peterburgu dok u listopadu 1909. u kući jedne prijateljice u Vitebsku upoznaje Bellu Rosenfeld, svoju dugogodišnju suprugu i vječnu muzu. Ubrzo nakon studija počinje stjecati ugled, a darežljivi pokrovitelj Max Vinaver osigurava mu sredstva za odlazak u Pariz, tada neprijeporno umjetničko središte zapadnog svijeta.

IMG_1897U Francuskoj se sa obitelji trajno nastanjuje nakon devet godina ponovnog boravka u rodnom Vitebsku, gdje postiže novu slavu kao ilustrator u gvašu i bakropisu, a istodobno nastavlja  svoju slikarsku karijeru. Tijekom 30-ih godina putuje u Palestinu, Nizozemsku, Španjolsku, Poljsku i Italiju. Nakon što, kao židov u okupiranoj Francuskoj završava u pritvoru, američkom intervencijom biva oslobođen i prebačen u SAD, vraća se u Francusku, te se počinje baviti i skulpturom. Među najznačajnijim narudžbama izdvajaju se prozori sinagoge Sveučilišne bolnice Hadassah u Jeruzalemu iz 1962.; strop pariške Opere 1964., prozori zgrade Ujedinjenih nacija 1964.; murali Metropolitan Opere 1967. i prozori pariške katedrale Metz 1968. Chagall umire 28.ožujka, 1985. u Francuskoj.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


+ 6 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum