Promocije monografije o djelu Borisa Domagoja Biletića

U ponedjeljak, 16. svibnja u Puli će se na dva različita mjesta u različito vrijeme održati promocija jedne jedinstvene knjige. Riječ je o monografskom izdanju zagrebačke Naklade Ceres pod nazivom “U znaku Kairosa: književna kritika o djelu Borisa Domagoja Biletića” . Knjiga sadrži 37 referentnih tekstova o do sada, u Hrvatskoj i inozemstvu, objavljenim knjigama ovog uglednog istarskog i hrvatskog književnika te istaknutog kulturnog djelatnika.

Lužina-U-znaku-KairosaPrvo predstavljanje bit će na Sveučilištu Jurja Dobrile u ponedjeljak u 12h, a drugo će se predstavljanje održati u zavičajnoj knjižari Petit navečer u 19h. O knjizi će, uz autora, na obje lokacije govoriti ugledni znanstvenici i književnici i to: dramaturginja Jelena Lužina koja potpisuje i uvod izdanja, Valnea Delbianco, na sveučilišnom predstavljanju pridružit će im se još i Milorad Stojević, Aldo Kliman te Klara Buršić-Matijašić, dok će u večernjem programu u Kandlerovoj ulici o svojoj dugogodišnjoj suradnji s Biletićem uz Lužinu i Delbianco svjedočiti i Goran Filipi te Daniel Načinović.

“Knjige ovoga tipa ne sastavljaju se odveć često ali su, zato, intrigantne uvijek i bez ostatka. Ne samo zarad svojeg evidentno rekapitularnog karaktera (koji, dakako, podrazumijeva i odgovarajuću estetsku  prosudbu opusa što ga referiraju), već i zato jer  – slijedom načela pars pro toto – sažimlju jedno razdoblje nedaleke književne povijesti. Koja se, čitana i tumačena različitim očima, vidi ne samo drukčije, već i bolje. Točnije i autentičnije. U Biletićevu je slučaju riječ o čak 26 pari očiju!” piše Jelena Lužina u uvodu ove knjige koja sadrži tekstove 26 autora i autorica (među kojima su i Milan Rakovac, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ante Stamać, Miroslav Šicel, Miroslav Mađer, Božica Pažur…). U tim tekstovima, napisanim i tiskanim između 1990. i 2013./2014. godine autori valoriziraju značajan Biletićev doprinos korpusu suvremene hrvatske književnosti.

 

sidebar_boris2Boris Domagoj Biletić rođen je 1957. u Puli. Prvim književnim radovima javlja se u kultnom pulskom časopisu “Istarskom borcu/Iboru” 1970-ih. Iza njega je 20-ak objavljenih i hvaljenih knjiga, prvenstveno poezije, ali, kako ističe Jelena Lužina, on je i „iznimno ozbiljan povjesničar književnosti, književni kritičar, esejist, publicist, žestok polemičar, u mladosti siguran prevoditelj, urednik… I ni jednim se, ali ni jednim od ovih poslova nikad nije bavio “usputno”. Biletić je uvršten u mnoge antologije te je dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističu: nagrada/plaketa Sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu (2012.), nagrada “Tin Ujević” za pjesničku knjigu “Radovi na nekropoli”(1997.) te Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića  za književni rad i kulturnu djelatnost(1996.). Kao višegodišnji i aktualni predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnik te urednik uglednog časopisa „Nova Istra“ zaslužan je za objavljivanje mnogih autora, kako onih već afirmiranih, tako i nekih novih imena. Upravo je Biletićeva odgovornost da od zaborava sačuva one koji su nam u književnosti prethodili, kao i njegov nesebični angažman da otvori vrata novim, mladim književnim snagama snažna odlika ovog neumornog književnika i kulturnog djelatnika kojemu kako istarska, tako i hrvatska književna scena mnogo duguju.

Tekst: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen 
Fotografije

Leave a Reply


8 − 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum